Залізничникам оголосили підозри після розголосу «Наших грошей» та ЦПК про корупційну закупівлю
15.01.2021   //  

13 січня Нацполіція під керівництвом київської прокуратури № 9 оголосила керівнику одного з департаментів «Укрзалізниці» про підозру в завданні збитків у 7 млн гривень  на закупівлі рейкових кріплень у 2017 році. Про це повідомив прес-центр Міністерства внутрішніх справ на сайті.

Його звинувачують за ч. 2 ст. 367 КК «Службова недбалість», що передбачає максимальне покарання у вигляді  п’яти років позбавлення волі. Раніше про підозру було повідомлено одному із заступників цього департаменту.

Мова йде про закупівлю нових рейкових клем на понад 8 млн гривень у квітні 2017 року за чотирма тендерами Філії «Центр забезпечення виробництва» АТ «Укрзалізниця»  у ТОВ «ЗСИ». Як тепер з’ясували поліцейські, клеми не відповідали стандартам ДСТУ, можуть бути використані лише як металобрухт.

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження  в травні 2017 року – після того як «Наші гроші»  надали розголосу цій тендерній історії та «Центр протидії корупції» звернувся до Державної аудиторської служби.

27 жовтня Солом’янський райсуд м. Києва відмовив  старшому  слідчому Нацполіції у справі  застосувати запобіжний захід у вигляді застави для начальника відділу ремонту і комплектації Філії «Центр з будівництва та ремонту колії» АТ «Українська залізниця». Службовець підписав лист до організатора закупівель «Центра забезпечення виробництва», що продукція учасників торгів – ТОВ «ЗСИ» та ТОВ «Укртрансстандарт» –  відповідає вимогами ДСТУ.

Проте згідно висновку Державного науково- дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України, клеми від переможця ТОВ «ЗСИ»  є металобрухтом.  Їх ринкова вартість на квітень 2017 року становить 4,50 гривень/кг. Враховуючи, що філія «Укрзалізниці» закупила продукцію загальною вагою 259 тон, справжня ринкова вартість поставок не перевищує 1,16 млн гривень. Тобто матеріальна школа «Укрзалізниці» становить 7, 03 млн гривень.

Департамент колії та споруд «Укрзалізниці» у 2017 році очолював Юзеф Тулей. У 2018 році він захистив дисертацію на тему «Раціоналізація норм улаштування рейкової колії в кривих малих радіусів для підвищення ресурсів роботи рейок» в Українському державному університеті залізничного транспорту.

Першим заступником Тулея у колійному департаменті був Олександр Навора, заступником – Володимир Шишковський.

На момент укладання договорів  філією «Центр забезпечення виробництва» керував Данило Мізін. Проте безпосередньо договори з ТОВ «ЗСИ» на поставку клем підписували два його тодішні заступники Едуард Пушкаренко та Сергій Іванча.