Навомосковських школярів за 2,7 мільйона забезпечить їжею фірма, що годувала школу Дніпра, де отруїлись діти
15.01.2021   //  

Управління освіти виконавчого комітету Новомосковської міської ради Дніпропетровської області 31 грудня замовило ТОВ «Контракт Продрезерв 5» гаряче харчування учнів пільгових категорій 1-11 класів та учнів груп продовженого дня в загальноосвітніх навчальних закладах м. Новомосковськ за 2,65 млн грн. Про це написала Олена Скобцева у «Інформатор. Гроші» з посиланням на «Прозорро».

Фірма буде годувати учнів 13 шкіл. Один обід для пільгових категорій коштуватиме 30 грн., для групи продовженого дня – 35 грн.

Засновниками фірми є Діана Петровська та Діана Шаркун з Новомосковська. Керівник – Ганна Авілко. Діана Петровська є дочкою колишньої начальниці відділу аудиту податкової в Дніпропетровській області Ярослави Петровської. Першим засновником «Контракт Продрезерв 5» у 2008 року був чоловік Ярослави Петровської, Сергій Петровський.

ТОВ «Контракт Продрезерв 5» кілька останніх років працює зі школами Дніпра щодо харчування. Згідно з «Прозорро» з 2016 по кінець 2020 року сума договорів з постачання харчування від цієї компанії склала 1,19 млрд грн.

За даними Реєстру судових рішень, за останні 5 років було відкрито кілька кримінальних проваджень, де фігурує «Контракт Продрезерв 5».

У 2019 р. була відкрита справа за фактом порушення санітарних правил і норм. Тоді 13 учнів дніпровської школи № 112 потрапили до лікарні з гострою кишковою інфекцією. За даними слідства, їжу до навчального закладу поставляв «Контракт Продрезерв 5».

У 2015 р. «Контракт Продрезерв 5» підіграло ТОВ «Авіка», яке стало переможцем закупівель на 18,3 млн. грн., які організували посадові особи відділу освіти Жовтневої районної у м. Дніпропетровську ради. До процедури закупівель було допущено другого учасника «Контракт Продрезерв 5», в пропозиції якого були відсутні копія договорів та довідки з підприємств замовників на виконання аналогічних замовлень. Але пропозиція не була відхилена з метою допущення двох учасників до процедури закупівель.

Крім того, «Контракт Продрезерв 5» на торгах тоді ще відділу освіти Красногвардійської райради Дніпра надав висновок Новомосковської районної санітарно-епідеміологічної служби про те, що підприємство відповідає вимогам санітарного законодавства. Але в Новомосковському СЕС відповіли, що такий висновок не давали.

За даними іншого кримінального провадження, правоохоронці підозрювали, що «Контракт продрезерв 5» в конкурсних документах міг давати неправдиву інформацію про свої потужності, кількість співробітників, а також включати для оплати в акти виконаних послуг страви, вартість яких не відповідає вартості виходу готової продукції.

Від «Наших грошей»

На торгах єдиним конкурентом «Контракт Продрезерв 5» було ТОВ «Міка груп», яке запропонувало на 30 грн. більшу суму. Очікувана вартість склала 2,66 млн грн., тобто економія – 13,35 тис грн., або 0,5%.

«Міка груп» з Дніпра належить директору Валерію Міщенку. Ця фірма фігурувала у провадженні поліції щодо можливої розтрати бюджетних коштів посадовцями департаменту соцзахисту Дніпропетровської ОДА при закупівлі харчів.

Співвласник «Контракт Продрезерв 5» Діана Олександрівна Шаркун живе в Новомосковську по вул. Радянська, 15, кв. 52. Там само була прописана Тетяна Анатоліївна Шаркун. Вона є засновником ТОВ «ВП-Трейд», яке має спільний номер телефону +380569690690 з ТОВ «Наше майбутнє» Олени Полякової. Обидві фірми пов’язують з екс-депутатом Новомосковської міськради від «Батьківщини» Олександром Шаркуном.

Директорка «Контракт Продрезерв 5» Ганна Авілко керує ТОВ «Театр трапези» Євгенії Шелест, яка також володіє ТОВ «Гарна страва». До листопада 2018 року «Театр трапези» і «Гарна страва» належали Євгенії Храпливій, відомої як дружина прокурора відділу прокуратури Дніпропетровської області Андрія Храпливого. Він вказував її в деклараціях до 2016 року, але не вказав у 2017 році. У декларації за 2016 рік також зазначено цільову поворотну фінансову допомогу дружині від Олександра Шаркуна в розмірі 150 тис грн.