Група Льовочкіна під прикриттям австрійця протягує Олімпіаду Зеленського на скандальній землі Боржави
15.01.2021   //  

Представники держави і ТОВ «Боржава Есет» готують меморандум про створення в Україні високогірного всесезонного спортивно-туристичного кластеру «Боржава». Про це «Нашим грошам» повідомили в Офісі президента України у відповіді на запит.

«Представлений проект є новим та спрямований на створення в Україні сучасної спортивної інфраструктури відповідно до вимог Міжнародного олімпійського комітету, зокрема, для можливої подачі заявки для здобуття права проведення зимових Олімпійських ігор», – зазначили в ОП.

В ОП повідомили, що обговорюється питання дольової участі сторін у фінансуванні цього проекту, а також виділення землі, адже кластер розташовуватиметься на території Пилипецької ОТГ як на землях приватної власності, так і на землях, наданих в оренду.

За даними «Наших грошей», держава також планує взяти на себе зобов’язання з реконструкції доріг в районі кластера, створення систем очистки води для місцевих громад, вдосконалення залізничного сполучення і маршрутів та ін.

Зустріч в Офісі президента за участі Ляйтнера і Єрмака

Кінцевим власником ТОВ «Боржава Есет» через словацьку компанію «Carpathian Mountain Resout, s.r.o.» значиться австрієць Гернот Ляйтнер. Саме він як «представник австрійської гірнолижної індустрії» представляв проект кластеру «Боржава» на нараді в Офісі президета у липні 2020 року.

Ляйтнер є власником низки компаній, які володіють майже 500 ділянками загальною площею 450 га в районі Боржави, де заплановане будівництво кластеру. За даними судового реєстру, ці ділянки стали об’єктом легалізації частини виведених 165 млн грн коштів держбюджету, що мали піти на «Олімпійську надію – 2022». І з липня 2020 року на них накладено арешт. Як відомо, справу про розкрадання 165 млн грн на «Олімпійській надії – 2022» розслідували НАБУ і САП, і вона вже перебуває на розгляді у Вищому антикорупційному суді.

Зауважимо, що Ляйтнер був залучений до «Олімпійської надії» ще з 2012 року, коли цей проект курував Владислав Каськів. Компанія Ляйтнера Masterconcept у 2012 році виграла 651 тис євро на розробку техніко-економічного обґрунтування інфраструктури «Олімпійської надії – 2022».

Українські фірми, якими нині володіє Гернот Ляйтнер, і він сам мають тісні зв’язки із т.зв. групою Львочкіна-Фірташа, куди входить і Каськів.

Зокрема, власником словацької компанії «Carpathian Mountain Resout, s.r.o.» є кіпрська фірма «Kardaner Limited», співвласником якої з 2013 по 2017 рр значилася Марія Шуфтас. Вона відома як співдиректор «Centragas Holding Limited» (співвласник «РосУкрЕнерго») і керівник кіпрської компанії «Oskaro Investments Limited» Сергія Льовочкіна.

Керівником українських компаній, на які оформлено 450 га в районі Боржави, є Ірина Кух – це колишня працівниця Держінвестпроекту Каськіва, екс-помічниця нардепа Юрія Чижмаря у ВР (2014-2019). Нагадаємо, що матір Чижмаря була у співвласниках інвестора Боржави у 2007 році, і у подальшому Каськів разом з Чижмарем розкручували ідею проведення Олімпіади-2022. У червні цього року Чижмарь став радником мера Києва Віталія Кличка. А його дружина Катерина Чижмарь з вересня працює в Офісі президента.

Детальніше читайте у матеріалі «Олімпіада Зеленського на землях друзів Льовочкіна».