Нотаріусу із Одеси повідомили про підозру у провадженні щодо шахрайств із нерухомістю
14.01.2021   //  

11 листопада 2020 року нотаріусу з Одеського міського нотаріального округу Ірині Гребенюк повідомили про підозру у провадженні щодо шахрайств із нерухомістю, яку веде поліція. Про це стало відомо з ухвали Київського районного суду м. Одеси від 12 листопада 2020 року та сайту «Судова влада».

Як встановило досудове розслідування, навесні 2020 року в Одесі з’явилася злочинна група, яка реєструвала права власності в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно (ДРРП) на об`єкти нерухомості за співучасниками або підконтрольними особами по підроблених документах з подальшим перепродажем вже зареєстрованого майна не обізнаним у злочинному походженні придбаного майна особам.

Один із учасників цієї групи, за версією слідства, запропонував нотаріусу Гребенюк  неправомірну вигоду за проведення таких реєстрацій. І нотаріус, розуміючи протиправність своїх дій, переслідуючи мету власного збагачення, дала свою добровільну згоду на участь у реалізації злочинного плану.

Судовий реєстр поки містить інформацію щодо двох квартир, якою імовірні зловмисники заволоділи в такий спосіб. Щодо першої квартири, то по ній тривалий час не було зареєстровано право власності в державному реєстрі речових прав. Тож її переписали на потрібних людей по підроблених документах у квітні 2020 року. Оціночна вартість нерухомості на момент заволодіння у квітні 2020 року була 364 тис. гривень. Як каже слідство, 5 травня 2020 року Гребенюк видалила запис про право власності на квартиру, тобто несанкціоновано знищила інформацію. Як стверджував у суді захисних підозрюваної, нотаріус записів не знищувала, а «лише поставила помилковий запис». Як говорила сама нотаріус, запис про те, що її дії зроблені помилково, вона зробила після того, як колега в соціальній мережі повідомила про шахрайські дії.

Щодо другої квартири, то вона теж не була зареєстрована в ДРРП, а покійні користувачі квартири не мали родичів. Учасники групи про це дізналися, і, каже слідство, в одеському ТРЦ «Сіті-центр» отримали на цю квартиру копії правовстановлюючих документів навесні 2020 року. При цьому, по цій квартирі був нюанс – її власники житло не приватизували, тож воно належало приватній структурі ТДВ «Чорноморгідробуд», у яку було реорганізоване ВАТ «Чорноморгідробуд», якому і належала квартира. У квітні 2020 року Гребенюк перереєструвала цю квартиру на інших осіб, при цьому, під час перереєстрації використали підроблені документи та паспорт, у якому «шляхом підчистки виправлено рік народження власника». Оціночна вартість цієї квартири, за даними слідства становила 512,6 тис. Як каже слідство, 1 травня 2020 року Гребенюк видалила записи про реєстрацію права власності і на цю квартиру.

12 листопада 2020 року суд застосував  до Гребенюк домашній арешт до 11 січня 2021 року, із забороною залишати житло з 23.00 по 06.00 наступної доби. 29 грудня 2020 року нотаріусу продовжили арешт до 11 лютого 2021 року. 30 жовтня 2020 року строк досудового розслідування у провадженні Гребенюк продовжили до 30 квітня 2021 року.

Нотаріус пішла по таким статтям  Кримінального Кодексу: ч. 5 ст. 27 ККУ (в цій частині статті про поняття співучасті йдеться про пособників), ч. 3 ст. 190 ККУ (Шахрайство), ч. 2 ст. 28 ККУ (в цій статті йдеться про вчинення правопорушення групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією), ч. 4 ст. 358 ККУ (Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів), ч. 3 ст. 365-2 ККУ (Зловживання повноваженнями особами, які надають публічні послуги).

Провадження, в якому фігурує Гребенюк –  №12020160000000975 від 4 вересня 2020 року, його веде СУ ГУНП в Одеській області під процесуальним наглядом Одеської обласної прокуратури.