Транспортники вперше подали позов на «Євротерминал» про стягнення подвійних збитків через монопольний шлагбаум Труханова
11.01.2021   //  

Експедиторські компанії вперше подали позов в суд на ТОВ «Євротерминал» з вимогою відшкодувати шкоду за зловживання монопольним становищем на підставі рішення Антимонопольного комітету. Вони вимагають відшкодувати у подвійному розміру шкоду, завдану «Євротерминалом» через стягнення грошей з автомобілів за в’їзд до Одеського морпорту. Про це повідомила «Ліга антитрасту».

До підготовки позову та супроводження справи в господарському суді Одеської області долучилась платформа «Ліга антитрасту» та юридична фірма «ADVANQ».

«Євротерминал» з 2016 року монопольно контролює в’їзд до морпорту. Монополія отримана завдяки рішенням мерії Одеси, яка встановила забороняючі знаки проїзду окремим вулицями Одеси, по яким можна було б потрапити до іншого в’їзду в порт, що не контролюється «Євротерминалом».

«Євротерминал» збирав від 26 до 17 доларів з кожного автомобіля за проїзд його територією. Формально гроші збираються за обслуговування вантажних транспортних засобів. Однак ці послуги фактично непотрібні водіям та нав’язуються їм, наприклад для простого проїзду в порт водіїв змушують оплачувати у тому числі душ, кімнату відпочинку, послуги принтера. Відтак гроші збираються  за підняття шлагбауму для проїзду, оскільки у вантажівок фактично немає іншої можливості потрапити в морський порт.

Антимонопольний комітет у 2017 році визнав, що «Євротерминал» зловживав монопольним становищем у період з березня 2016 року по листопад 2017 року, стягуючи  плату за нав’язані послуги, за відсутності альтернативної безкоштовної дороги до морського порту. Компанію було оштрафовано на  5 млн грн. Рішення Комітету підтримав Верховний Суд.

Закон про економічну конкуренцію встановив, що будь-які особи, потерпілі від зловживацьких монополістів, мають право на відшкодування шкоди у подвійному розмірі. Цим правом на сьогодні скористались поки три компанії-експедитори – ТОВ «Інтер Транс Лоджістікс», ТОВ «С.М.Т.- ЛТД» і ТОВ «Юнімар Логістік». Та всередині грудня 2020 року звернулись з судовим позовом.

«Компанії готові боротись за відновлення справедливості. Та ми зробимо усе, щоб допомогти їм донести до монополістів просте повідомлення: за зловживання треба відповідати. Аби вони потім краще думали, чи наважуватись на такі дії», – вказала засновниця платформи «Ліга антитрасту» Агія Загребельська, держуповноважена АМКУ у 2015-2019 рр.

«Інститут відшкодування шкоди у сфері захисту економічної конкуренції в Україні поки що має незначне застосування. Як наслідок маємо відсутність широкої судової практики. Тож ввійшовши у цей процес ми творимо майбутнє», – відмітив Сергій Василишин, керуючий партнер юридичної фірми «ADVANQ».

Задоволення позову цих компаній та стягнення з «Євротерминалу» заподіяної ним шкоди буде слугувати прикладом іншим компаніям, які платили за можливість в’їзду до морпорту, та які так само можуть повернути собі переплачені кошти. А для «Євротерминалу» та інших компаній, що заробляють «легкі» гроші буде свідченням того, що за незаконні дії рано чи пізно необхідно відповідати.

Довідково

2005 рік – створено ТОВ «Євротерминал». Основним власником є кіпрська компанія «Northington Holdings Ltd». Її кінцевим бенефіціаром вказаний Павло Лісіцин, пов’язаний з авторитетними бізнесменами Олександром Жуковим та Олександром Ангертом. Італійська поліція повідомляла, що Ангерт був членом міжнародного злочинного угрупування, яким керує колишній одесит Леонід Мінін. За даними «Слідство.Інфо», охоронцем Мініна раніше був нинішній мер Одеси Геннадій Труханов, якого тоді знали під ім’ям Генадіаса Озопулоса.

У грудні 2006 року «Євротерминал» підписав  договір про співробітництво з Одеським портом та став інвестором проекту «Сухий порт» (накопичувальний майданчик) в рамках розвитку морського порту.

2009 р. – ТОВ «Євротерминал» встановило плату за комплекс послуг у розмірі 26 доларів. Із застосуванням знижки плата складала 17 доларів.

2016 р. – виконком Одеської міської ради затвердив схему організації руху вантажного транспорту до Одеського порту, та обмежено рух по вулицях Чорноморського козацтва, Отамана Головатого, Церковній, Одарія. З того часу відсутні альтернативні шляхи до порту, окрім як через територію «Євротерминалу».

Лютий 2017 р. – АМКУ почав справу про порушення конкурентного законодавства «Євротерминалом».

Грудень 2017 р. – АМКУ прийняв рішення №720-р про зловживання монопольним становищем «Євротерминалом» та оштрафував фірму на 5,37 млн грн. Також фірму зобов’язали забезпечити можливість проїзду вантажівок до державного порту без оплати послуг, якими перевізники  не користуються та які їм не потрібні.

Грудень 2018 р. – постанова Верховного суду про відмову в задоволенні скарги  ТОВ «Євротерминал». Відтак залишились в силі рішення АМКУ та  постанова Північного апеляційного суду від 08.11.2018 по цій справі.

Квітень 2019 року – рішення АМКУ про порушення Виконавчим комітетом Одеської міської ради конкурентного законодавства та зобов’язання передбачити можливість заїзду вантажівок до морпорту без оплати послуг «Євротерминалу».

Лютий 2020 р. – розпорядження АМКУ про початок справи про невиконання «Євротерминалом» пункту рішення АМКУ щодо забезпечення можливості безоплатного проїзду.

Листопад 2020 р. – АМКУ закрив справу щодо виконання рішення № 720-р в не повному обсязі. Комітет вдовольнився тим, що «Євротерминал» знизив ціну підняття шлагбаума з 17 до 16,7 доларів з кожної вантажівки.