АМКУ відстояв штраф виробнику українського вермуту Fratelli за «закос» під справжній Martini
05.01.2021   //  

Суд підтримав штраф українському виробнику алкоголю за обман споживачів, повідомила «Ліга антитрасту».

В жовтні 2018 року Антимонопольний комітет оштрафував НВП «Нива» за маскування пляшки вермуту Fratelli Bianco під всесвітньо відомий бренд Martini Bianco на 795 тис. грн.

Занадто схожа етикетка та пляшки викликали у споживачів оманливу уяву, що вони купують продукцію Martini, при цьому за ціною, що була вдвічі дешевше за оригінал. Враховуючи «розкрученість» бренду Martini, споживачі охоче його купували. Та якби вони знали, що вермут Fratelli немає до цього бренду ніякого відношення, цілком можливо, що не зробили б покупку.

Це підтверджували і результати опитування АМКУ: 74,8% респондентів сказали, що пляшки Fratelli Bianco та Martini Bianco мають схожий зовнішній вигляд, а 39,6% опитаних могли б сплутати вермути між собою.

Отримати хоч якісь пояснення від «Ниви» АМКУ не вдалось, всі листи із вимогами повертались до відомства із позначкою «за закінченням терміну зберігання». Проте це не завадило компанії оскаржити штраф до суду, хоча і безрезультатно. Суди двох інстанцій не повірили у доводи «Ниви» та підтвердили нечесну схожість.

НВП «Нива» вже не вперше притягається Антимонопольним комітетом до відповідальності та має там не добру репутацію. Компанія не лише робить етикетки, «схожі» на відомі бренди, а ще й вводить споживачів в оману, вказуючи неправдиві відомості на етикетках своїх вин, зокрема, що вони виготовляються з італійського винограду. За такі дії конкурентне відомство щонайменше тричі вже накладало штраф на «Ниву», на загальну суму понад 1,5 млн грн. Оскарження цих рішень АМКУ вже дійшло до касаційної інстанції, яка повернула справи на повторний розгляд до апеляції.

Зауважимо, що нещодавно Fratelli Bianco таки змінило свій дизайн, і тепер вермут так само підозріло схожий Martini. Тільки не на старий, а на новий дизайн пляшки відомого бренду.

Посилання на рішення АМКУ:

https://amcu.gov.ua/npas/rishennya-545-r-vid-11102018

Посилання на рішення суду:

https://reyestr.court.gov.ua/Review/93227319