Топ-10 антикорупційних розслідувань року
04.01.2021   //  

«Наші гроші» уклали хіт-парад із розслідувань, зроблених журналістами інших видань.

Зважаючи на специфіку «НГ», ми беремо до уваги лише ті розслідування, які стосуються корупції у публічних фінансах. Інформація про наявність таких розслідувань з’являється просто: ми постійно моніторимо понад 100 українських видань. А відтак навіть, якщо ми щось пропустили, то це радше виняток, а не правило.

На жаль, мусимо констатувати, що у 2020 році регіональні медіа майже остаточно втратили інтерес або навички написання матеріалів на антикорупційну тематику. Тому практично весь рейтинг складений з загальнонаціональних видань.

  1. Люди Тимошенко уклали «понятійку» про забудову Києва із «смотрящим» Зеленського та сином Черновецького. Bihus.info.

Влада Молчанова

Оточення керівника київської «Батьківщини» та Віталія Нестора, через спільний проект в будівництві пов’язане з так званим «смотрящим» за столицею Денисом Комарницьким.

Про це стало відомо з документів, які в червні до НАБУ та Bihus.info передав Гео Лерос – нардеп та колишній радник Зеленського.

Зокрема, документи розповіли, що  одна із засновниць будівельної компанії «Stolitsa Group» Влада  Молчанова, яка була довіреною особою лідерки партії «Батьківщина» Юлії Тимошенко, нібито домовлялась  про спільний викуп і майбутню забудову території заводу «Коммаш» на вул.Васильківській в Києві з Денисом Комарницьким. Останнього ЗМІ називають «смотрящим» за Києвом від Офісу президента. Пізніше до проекту підключився син екс-мера Києва Леоніда Черновецького – Степан Черновецький. З документів також стало відомо, що пов’язані з Комарницьким компанії за останні декілька років розіграли на тендерах київских комунальників близько 13 млрд грн.

  1. «Автомагістраль-Південь» за півроку відмила щонайменше 340 мільйонів лише через одну з «прокладок». Інна Попович, Watchdogs.Info.

ТОВ «Автомагістраль-Південь» через пов’язаного посередника ТОВ «Медан» завищила вартість матеріалів тільки на будівництві однієї дороги –  Н-31,  мінімум на 340 млн грн. Це траса з батьківщини президента Володимира Зеленського, що першою потрапила до постанови Кабміну як така, що буде будуватися за кошти з Фонду для боротьби з COVID-19.

«Автомагістрпаль-Південь» закуповувала будматеріали через власного посередника, який за сім місяців робіт отримав від «материнської» фірми  понад 1,10 млрд грн. З урахуванням завищення цін через «посередника» мінімум на 30%, то на державних тендерах фірма списала на ці втрати більше 340 млн грн. Це майже 700 апаратів ШВЛ або 8,5 тисяч кисневих концентраторів, дефіцит яких зараз спостерігається в лікарнях.

«Автомагістраль-Південь» входить до «дорожнього картелю», який отримує кошти в рамках «Великого будівництва» Зеленського.

  1. Як Енергоатом продає електроенергію Коломойському та Ахметову Юрій Віннчіук, «Бізнес-Цензор».

Державний «Енергоатом» на аукціонах продавав електроенергію трейдерам з орбіти Ігоря Коломойського та Ріната Ахметова з рекордними дисконтами для ринкової спотової ціни. Розмір знижки доходив до 42%, що в чотири-п’ять разів вище знижок, які допускають учасники ринку двосторонніх договорів на ринку на добу на перед.

Такий дисконт став можливим через обмеження конкуренції виставленням на продаж крупних лотів. Наприклад, тільки 13 листопада за цією схемою Енергоатом недоотримав 68 мільйонів прибутку.

З квітня 2020 року обов’язки глави «Енергоатому» виконує Петро Котін, який до цього очолював Запорізьку АЕС. Учасники ринку називають його не самостійною фігурою. Реальними керівниками компанії є два перших віце-президента: Герман Галущенко і Хартмут Якуб. Вони були призначені в «Енергоатом» за ініціативою першого помічника президента – Сергія Шефіра, який від імені Президента веде діалог з олігархами. В першу чергу, з Ігорем Коломойським та Рінатом Ахметовим.

Якщо з а9 місяців 2019 року «Енергоатом» отримав 4,24 млрд грн. прибутку, то за аналогічний перід в цьому році вже було зафіксовано майже 5 млрд грн. збитків.

  1. Прокурор, який не посадив Юрія Бойка, отримав родовище «Нафтусі» від оточення Бойка. «Наші гроші. Львів»

На початку лютого 2020 року новим співвласником ТОВ «Трускавецькі лікувальні води», яким раніше володіло оточення екс-міністра енергетики Юрія Бойка (ОПЗЖ) став екс-перший заступник військового прокурора Володимир Жербицький. Він отримав чверть у статутному капіталу коли вже вийшов на пенсію.

А у бутність прокурором Жербицький  розслідував оборудки Сергія Курченка в банківській сфері та зі скрапленим газом, по яким проходив Бойко. В 2017 році Сергій Лещенко заявив, що в справі зі скрапленим газом ГПУ підготувала звернення до Верховної Ради про зняття депутатської недоторканості та затримання нардепа Юрія Бойка, якого вважала «учасником злочинної організації Сергія Курченка». Але підготувати – це не означає подати…

  1. Після візитів до МОЗ власника «Лінк-Медитал» її директор став заступником міністра. Леся Іванова, «Наші гроші з Денисом Бігусом»

Баришевський (ліворуч) та Іващенко під будівлею МОЗ

Власник фармацевтичної компанії «Лінк-Медитал» Олексій Баришевський приїздив до Міністерства охорони здоров’я упродовж цілого тижня напередодні призначення свого менеджера Ігоря Іващенка заступником міністра МОЗ з питань європейської інтеграції.

В міністерстві Раїси Богатирьової Іващенко належав до команди Романа Богачева, при якому тендери МОЗ були одними з найкорумпованіших в історії України. «Лінк-Медитал», де замміністра Іващенко працював комерційним директором, є відомим гравцем у сфері бюджетних медичних закупівель. Фірма є дилером матеріалів для діалізу, а також ліків від гемофілії. При цьому, фірма продає ліки суттєво дорожче від цін в сусідніх країнах.

  1. «Центренерго» за рахунок «Енергоатому» забезпечило заводи Коломойського дешевою електроенергією. Олександр Чорновалов, «Схеми» Радіо Свобода.

З початку 2020 року державне ПАТ «Центренерго» продавало великий обсяг електроенергії за цінами, що були нижче собівартості і ринку. Це дозволило продати весь заявлений обсяг, але в разі його вироблення на ринку  міг настати дисбаланс. Щоб цього не допустити, потреби за контрактами «Центренерго» були перекриті за рахунок «Енергоатому».

Загалом, за півроку «Центренерго» за цією схемою отримало з 50% знижкою електроенергії майже на 3 млрд грн. Покупцями стали компанії, що пов’язані з Ігорем Коломойським.

  1. За підтримки Офісу президента «прокладку» партнера міністра інфраструктури вставили в схему на ОПЗ. Сергій Куюн, «Дзеркало тижня»

Сергій Шефір

За президентства Володимира Зеленського постачальником давальницького газу на Одеський припортовий завод стало маловідоме ТОВ «Агро Газ Трейдінг». Завод підписав договір з цією фірмою ще у серпні 2019 року, протягом наступного  року Фонд держмайна та ОПЗ двічі проводили конкурс на відбір давильця, але кожного разу безрезультатно. При цьому, серед тих, хто програв, були фірми з Ігоря Коломойського, азербайджанської Socar  та групи ОККО Віталія Антонова.

Безрезультатність конкурсів дозволяла продовжувати працювати з ОПЗ «Агро Газ Трейдінг», яка потім продавала отриманий за газ карбамід світовим трейдерам.

«Усі питання по ОПЗ вирішує в адміністрації людина з прізвищем на букву Ш», — заявили відразу кілька моїх співрозмовників у ФДМУ, на ОПЗ і на ринку газу. Я зайшов на офіційний сайт офісу президента й прізвища на Ш серед керівництва не знайшов», – написав Куюн.

Першим помічником президента є Сергій Шефір.

  1. Медіа-партнери Кубракова опублікували дані про курортний зв’язок Зеленського с власниками «Онуру». «СтопКор»

В 2017 коміки «Кварталу-95» році виступали у турецькому готелі «Hilton Dalaman Sarıgerme Resort & Spa» та збирались повторити там своє шоу «Весело» у 2020-му.  Згаданий готель – перший у Туреччині резорт під брендом Hilton у туристичному центрі Саригерме. Його побудувала місцева компанія «Göçay» на замовлення компанії «Onur».

Після обрання Зеленського президентом у 2019 році він  під час візиту на дорожнє будівництво «Онуру» відкритим текстом запропонував віддавати підряди турецькій фірмі.

А на початку 2020 роук «Göçay» і «Onur» розіграли між собою тендер на 12 млрд грн на будівництво мосту через Дніпро у Запоріжжі, а Укравтодор аби забезпечити перемогу турків викинув під різними приводами з тендеру півдесятка інших українських та іноземних компаній.

«Онур» увійшов в дорожній картель на «Великому будівництві» з шести  фірм, що поділили між собою 67% усіх підрядів Укравтодору на ремонт і будівництво доріг.

  1. Оточення Степанова та Авакова отримало 50 мільйонів на водійських посвідченнях без тендерів. Вадим Коршенко («Наші гроші. Запоріжжя») для Bihus.Info.

Дві фірми, що були створені вихідцями з Міністерства внутрішніх справ (ТОВ «Топптек» та ТОВ «Компанія «Топптек»), з 2015 року отримали понад 50 млн грн від структур МВС Арсена Авакова. Гроші пішли на обслуговування принтерів для друкування водійських посвідчень.  Монопольний статус цим фірмам забезпечила компанія «Inte Graph International FZE» бізнес-партнерів міністра охорони здоров’я Максима Степанова, який раніше був також задіяний в процесі друку цих посвідчень.

  1. «Велике будівництво» Зеленського виявилося добудовою напівготових об’єктів за місцеві кошти. Ольга Комарова, «Радіо Свобода»

До ініційованої президентом Володимиром Зеленським програми «Велике будівництво» в більшості були включені об’єкти на завершальній стадії будівництва та 10 лише довгобудів попередніх років. Кошти на ці роботи, як і за попередньої влади, йшли Державного фонду регіонального розвитку, багато будівництв завершуються взагалі без участі держбюджета, а  за кошти місцевих бюджетів.

При цьому, в регіонах стверджували, що ОДА відібрали до президентського проекту об’єкти, які знаходяться на фінальній стадії будівництва і мають бути скоро відкриті.

Відкриття багатьох довгобудів потім відвідав особисто президент Зеленський напередодні місцевих виборів восени, з цього приводу відбувалися спеціальні церемонії.

Юрій Школяренко, «Наші гроші»