Суд виправдав екс-поліцейського, якого затримали на $30 тис хабара за не проведення обшуків на підприємстві
29.12.2020   //  

Полтавський апеляційний суд скасував вирок колишньому заступнику начальника відділу управління захисту економіки в Полтавській області Департаменту захисту економіки Нацполіції Андрію Мельничуку, якого затримали на $30 000 хабара, а кримінальне провадження закрили. Про це написала Анастасія Недогорська у «Полтавщині» з посиланням на ухвалу суду від 8 грудня

У лютому 2016 р. співробітники СБУ затримали Мельничука під час отримання $30 000. За версією слідства, ці гроші він вимагав від директора кобеляцької агрофірми «Мир» за те, що не проводитиме обшуків на підприємстві через начебто користування послугами конвертцентру.

За тиждень після затримання поліцейський опинився у лікарні зі струсом мозку та іншими травмами, які отримав у побуті. А ще за два тижні за нього внесли 800 тис грн. застави. Пізніше розмір застави збільшили до 2 млн грн., їх також внесли.

На час досудового розслідування Мельничука відсторонили від посади. А пізніше він сам написав заяву про звільнення. Звільнився Мельничук за станом здоров’я — через інвалідність III групи, після того як пролікувався в 1-й міській лікарні та поліклініці УМВС.

В суді обвинувачений пояснив, що зустрічався із керівником агрофірми лише один раз — 25 грудня 2015 року, щоб перевірити оперативну інформацію. Більше він цього чоловіка не бачив.

13 квітня 2017 р. суддя Кобеляцького райсуду Ірина Омельченко, заслухавши матеріали справи, визнала Андрія Мельничука винним у шахрайстві та у замаху на злочин. Вона призначила 5 років позбавлення волі з іспитовим строком 3 роки.

У травні 2017 р. прокуратура Полтавщини подала апеляційну скаргу на вирок Кобеляцького суду, в якій просила призначити Мельничуку 8 років ув’язнення. Але понад рік апеляційний суд не міг розглянути скаргу прокуратури через те, що на засідання не з’являлися прокурор та потерпілий.

За 2 роки Полтавський апеляційний суд все ж таки зміг розглянути справу та скасував вирок Кобеляцького райсуду. Але колегія суддів скасувала вирок не на користь прокуратури, а на користь обвинуваченого Мельничука.

Мельничук та його захисник також подавали апеляційну скаргу на рішення суду першої інстанції та просили визнати невинуватим екс-правоохоронця.

Під час розгляду скарг колегія суддів дійшла висновку, що суд першої інстанції помилково поклав докази сторони обвинувачення в основу обвинувального вироку. Прокурор не надав стороні захисту та суду ухвал про дозвіл на проведення негласних слідчих дій, а також не надав постанов прокурора про їх проведення та протоколу про результати контролю за вчиненням злочину. А без вищевказаних документів неможливо перевірити допустимість доказів.

Тож апеляційний суд визнав недопустимими протоколи за результатами негласних слідчих (розшукових) дій. Крім цього, апеляційний суд навів ще низку причин, через які вирок Кобеляцького суду скасували, а справу закрили:

  • Під час досудового розслідування та розгляду кримінального провадження в обох судах обвинувачений постійно заперечував свою винуватість та провину не визнавав. А потерпілий не заперечував того, що саме свідки, а не обвинувачений, пропонували йому позичити гроші для ймовірного хабара.
  • Суду не надано доказів того, що свідок, який нібито отримав хабар від потерпілого, збирався передати кошти обвинуваченому Мельничуку. Крім того, колегія суддів вважає не доведеною кваліфікацію дій обвинуваченого — ч.2 ст.15 за ч.4 ст.190 КК України. Оскільки немає відповідних доказів.
  • З 2 лютого 2016 року досудове слідство у даному провадженні мало проводити Національне антикорупційне бюро України, а не прокуратура Полтавської області.

Тож апеляційний суд залишив скаргу прокурора без задоволення, а скаргу обвинуваченого задовольнив. Вирок Кобеляцького райсуду скасували, а провадження у справі закрили. Суд постановив повернути заставні кошти заставодавцям, а арешт на майно обвинуваченого скасували.

Доки тривало слідство, обвинувачений Андрій Мельничук перекваліфікувався у будівельники.

Ставши засновником ТОВ «Арманд 77», підприємець почав отримувати мільйонні бюджетні підряди на ремонт соціальних об’єктів та об’єктів органів місцевого самоврядування різних районів Полтавської області.

Від «Наших грошей»

Згідно з даними «Прозорро», у 2017-2020 рр. ТОВ «Арманд 77», де Андрій Мельничук також є директором, виграло тендерів на загальну суму 15,65 млн грн.