Поліція присунула укравтодорівцю Невеселому штраф 1020 гривень за яму на трасі Кропивницький-Платонове
28.12.2020   //  

Владислав Невеселий і Олександр Кубраков

4 грудня Ленінський райсуд м. Миколаєва розглянув позов в.о. голови Служби автомобільних доріг у Миколаївській області Владислава Невеселого до в.о. інспектора Відділу безпеки дорожнього руху Управління патрульної поліції лейтенанта Сарафанюк Наталії Олександрівни та місцевого Департаменту патрульної поліції. Про це повідомляється у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Невеселий добивався скасування постанови патрульної поліції про його притягнення до адміністративної відповідальності за статтею 140 Кодексу про адміністративні правопорушення «Порушення правил, норм і стандартів при утриманні автодоріг і вулиць, невжиття заходів щодо своєчасної заборони або обмеження руху чи позначення на автодорогах і вулицях місць провадження робіт».

Як зазначено в тексті рішення суду, 14 березня 2020 року зі служби «102» надійшло повідомлення від водія вантажівки МАN  про велику яму на проїзній частині автодороги міжнародного значення М-13 «Кропивницький – Платонове» в районі м. Первомайськ в 6 кілометрах від клеверного мосту.

Співробітники поліції виїхали на місце, прийняли заяву у водія вантажівки та обстежили «недолік на дорожньому полотні». Після замірів склали акт, за яким ширина вибоїни становила  8 метрів, довжина 19 метрів, а  глибина 0,4 метри.

«Про цю небезпечну ділянку дороги учасники дорожнього руху інформовані не були, не були встановлені тимчасові дорожні знаки чи інші засоби регулювання дорожнього руху», – зазначається в рішенні.

За фактом порушення посадовими особами САД Миколаївської області вимог правил, норм та стандартів при утриманні дорожньої мережі поліцейські винесли постанову відносно керівника служби Владислава Невеселого за статтею 140. Вона передбачає максимальне покарання  посадовцю – порушнику у вигляді штрафу в 60 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що складає 1020 гривень.

Як зазначає в своєму позові в.о. голови САД у Миколаївській області, йому невідомо в чому його звинувачують. На думку Владислава Невеселого, поліція мала б встановити «чи віднесено до його функціональних обов`язків виконання робіт з експлуатаційного утримання автомобільних доріг загального користування державного значення Миколаївської області, в який період часу він мав забезпечити виконання вказаних робіт, чи наявний причинно-наслідковий зв`язок між станом автомобільної дороги та його діями/бездіяльністю, чи наявна його вина у виявленому при обстеженні неналежному стані автомобільної дороги та долучити до постанови підтверджуючі докази».

Як доказ своєї невинуватості Невеселий надав суду копію договору від 4 березня 2019 року між САД у Миколаївській області та ДП «Миколаївський облавтодор». За ним облавтодор до серпня цього року  здійснював експлуатаційне утримання автодоріг області загального користування державного значення, в тому числі траси М-13 «Кропивницький – Платонове» протяжністю 84,7 км. Експлуатаційне утримання передбачає в тому числі ямковий ремонт. За договором САД сплатила «Миколаївському облавтодору» 108, 88 млн гривень.

Проте аргумент Невеселого не переконав суд, бо відповідно до умов договору замовник мав перевірити належність його виконання. Як зазначено в тексті рішення суду, незважаючи на твердження позивача, що він не є відповідальною особою за додержанням правил, норм і стандартів при утриманні дорожньої мережі,  це спростовується законами України «Про автомобільні дороги» та «Про дорожній рух», а також положенням самої САД у Миколаївській області, згідно якої начальник несе відповідальність за стан та розвиток мережі автодоріг загального користування в регіоні, мобілізацію коштів та фінансування дорожніх робіт.

Тому позов Владислава Невеселого суд першої інстанції не задовільнив.

Про трасу «Кропивницький – Платонове» на форумах в інтернеті можна знайти численні негативні відгуки автовласників. Мандрівники дають пораду оминати цю дорогу, навіть якщо треба здолати зайві 200 км. Проте трасу М-13 важко назвати закинутою з огляду на обсяги фінансування ремонтних робіт на ній за останні три роки.

У 2017 році на експлуатаційне утримання автодоріг області, в тому числі М-13,  Укравтодор сплатив ДП «Миколаївський облавтодор» 29,85 млн гривень, у 2018 році – 21,43 млн гривень.

Наразі дорогою М-13 опікується ТОВ «СК «Автострой», з яким 19 жовтня САД підписала договір на експлуатаційне утримання до кінця поточного року за 93,95 млн гривень. А за «влаштування захисних шарів з литих емульсійно-мінеральних сумішей, ліквідацію вибоїн асфальтобетонного покриття пневмоструменевим методом», в тому числі на М-13 служба в серпні заплатила ТОВ «Дорбуд Сервіс Груп» 4,99 млн гривен.

В загальному за три останні роки на роботи з ремонту доріг, де фігурувала траса М-13 в повній протяжності, САД витратила 184,00 млн гривень.

Окрім ямкового ремонту регіональна служба займалась розробкою документації для майбутнього капітального ремонту траси Кропивницький-Платонове. В цьому році, як писали раніше «Наші гроші»,  на розробку проектної документації вона провела чотири тендери за 36,34 млн гривень. До цього розробкою проектної документації для М-13 служба займалась у 2017 році, тоді це їй коштувало близько двох мільйонів гривень.

Наступний аукціон з експлуатаційного утримання доріг в Миколаївській області, де згадується 84,7 км траси «Кропивницький – Платонове», запланований на 12 січня очікуваною вартістю 2,58 млрд гривень. На конкурс з утримання обласних доріг до кінця 2023 року подалися «Миколаївбудцентр», «Онур Конструкціон Інтернешнл», «Автомагістраль-Південь» та «СК «Автострой».

Ольга Прокопишина, «Наші гроші»