В АМКУ заявили на чергові змови лідера картелю «Автомагістраль-Південь» – тепер з облавтодором і «Славдорстроєм»
24.12.2020   //  

«Ліга антитрасту» подала в Антимонопольний комітет заяву про змову підрядників «Великого будівництва: компанії «Автомагістраль-Південь» з «Харківським облавтодором» та фірмою «Славдорстрой». Про це повідомила громадська організація.

Ознаки змови виявлені на тендерах по утриманню доріг М-18 та М-29 у Харківській області, які «Автомагістраль-Південь» розіграла з  держкомпанією «Харківський облавтодор». А також у тендері на ремонті дороги Т-05-14 Добропілля – Лиман у Донецькій області, який розіграли «Автомагістраль-Південь» та «Славдорстрой».

У двох харківських тендерах взяли участь лише «Автомагістраль-Південь» та «Харківський облавтодор». І в обох випадках приватна фірма отримала перемоги на загальну суму 55,2 млн грн. При цьому, ці процедури важко назвати конкурентними, адже різниця між ціновими пропозиціями складала від 0,0003% до 0,0004%, а після перемоги у торгах, «Автомагістраль-Південь» взяла «Харківський облавтодор» на субпідряд і заплатила єдиному «конкуренту» 9,6 млн грн за надання послуг.

Крім того, «Автомагістраль-Південь» та облавтодор мають сталі фінансово-господарські відносини, адже надають один одному різноманітні послуги, зокрема, перевезення, оренди нерухомого майна тощо.

На донецькому тендері по ремонту дороги Т-05-14 Добропілля – Лиман пара «Автомагістраль-Південь» та «Славдорстрой» пішла тим же шляхом. Через пасивну поведінку «Автомагістралі-Південь» (компанія не знизила ціну ні на гривню), перемогу на суму 325,9 млн грн отримав «Славдорстрой». Після цього переможець тендеру взяв свого конкурента, що не знижував ціну, на субпідряд та заплатив їй 27,4 млн., або 18% від ціни підряду.

Загалом «Автомагістраль-Південь» та «Славдорстрой» брали участь разом у 27 процедурах закупівель на суму 6,8 млрд грн, у 6 з яких брали участь лише «у парі» та взагалі не конкурували між собою у процедурах на суму 1,8 млрд грн.

«Ліга Антитрасту» вважає зазначені факти у сукупності із раніше поданими нами заявами більш ніж достатніми для того, щоб АМКУ розпочав розслідування та притягнув порушників до відповідальності.

У разі, якщо АМКУ встановить змову, компаніям буде загрожувати штраф у розмірі до 10% річного обороту та заборона протягом трьох років з моменту прийняття рішення приймати участь в тендерах. Також держава зможе стягнути у подвійному розмірі кошти, що переплатила за ремонт та будівництво доріг.

Нагадаємо, «Ліга антитрасту» слідкує за дотриманням суб’єктами господарювання у дорожній галузі норм антимонопольного законодавства та вже подала відповідні заяви до Антимонопольного комітету про ознаки таких змов: