Перший аукціон Держгеонадр на родовище золота виграв «онурівець»
24.12.2020   //  

Емре Караахметоглу

Переможцем аукціону Державної служби геології та надр з продажу спецдозволу для робіт на Жовтоводській площі стало ТОВ «Спис Україна» з пропозицією 5,74 млн грн.

Такі результати аукціону, який відбувся на «Прозорро. Продажі» 23 грудня.

Напередодні Держгеонадра повідомили, що «вперше за всю історію України золотоносний лот винесено на електронні торги».

На торги було виставлено спецдозвіл для геологічного вивчення та дослідно-промислової розробки терміном на 5 років Жовтоводській площі неподалік П’ятихаток Дніпропетровської області. На ній визначені ресурси руди та промисловий вміст золота й ніобію (супутньої корисної копалини). Стартова вартість лоту склала 4,48 млн грн.

В підсумку, ціна «Спис Україна» стала на 28% вищою очікуваної вартості Держгеонадр.

ТОВ «Спис Україна» було зареєстроване в лютому 2010  у Львові, бенефіціаром вказаний громадянин Туреччини Чакмак Фират. Він також є мажоритарним власником ТОВ «Вуд Індастріас», основний вид діяльності якого виробництво фанери, дерев’яних плит і панелей.    Чакмак Фират також керівник ТОВ «Сонячна енергія Хмельниччини»

До липня 2020 року власником «Спис Україна» був Караахметоглу Емре, який входить до числа засновників і «Сонячна енергія Хмельниччини». «Онур» увійшла до числа обраних за президентства Володимира Зеленського фірм, що створили «дорожний картель» на Великому будівництві. Ці шість фірм поділили між собою 67% усіх підрядів Укравтодору на ремонт і будівництво доріг.

Єдиним конкурентом переможця на аукціоні булу ТОВ «Нідком», остаточна пропозиція якого була дешевшою від пропозиції «Спис Україна» на 0,6%. Ця фірма майже в рівних частинах належить Леоніду Дорошу, Олександрі Ринк та Олександру Шишкіну. Фірма зареєстрована в Борисполі під Києвом і спеціалізується на будівельних роботах. «Нідком» почав з червня 2019 року активно отримувати держзамовлення з будівництва, за даними Прозорро», загальна сума укладених угод склала 346,06 млн грн.