ОАСК заново розгляне позов «Укрнафти» про вилучення матеріалів НАБУ з антимонопольної справи по картелю Коломойського
24.12.2020   //  

7 грудня Окружний адмінсуд Києва відкрив провадження за позовом «Укрнафти», повідомила «Ліга антитрасту» з посиланням на рішення суду.

Позов буде розглядати суддя Літвінова А.В. в порядку спрощеного позовного провадження, без проведення судового засідання та виклику сторін. До 15.01.2021 «Укрнафта» та АМКУ мають надати суду докази та письмові пояснення, чому матеріали НАБУ мають бути або вилучені, або залишені зі справи АМКУ.

Весь цей час розслідування АМКУ у справі проти паливного картелю залишається зупиненим на підставі ухвали іншого судді ОАСК Каркашьяна С.К., якою він заборонив відомству його проводити та приймати рішення. Ухвалу підтримав апеляційний суд, а Верховний суд вже більше року розглядає касаційну скаргу Антимонопольного комітету на неї.

«Припускаємо, що поспішати ОАСК з розглядом також не буде, щоб максимально затягнути розслідування Антимонопольного комітету. Тим більш суди вже зробили суттєві успіхи в цьому напрямку. Майже три роки АМКУ не може покарати паливний картель Коломойського саме завдяки активному сприянню та підтримці судової системи», – відмітили у «Лізі антитрасту».

Нагадаємо, АМКУ у 2018 році звинуватив у ціновій картельній змові 174 компанії-оператори АЗС так званої групи «Приват» Ігоря Коломойського, і в тому числі «Укрнафту». Компанії, маючи між собою договірні відносини на реалізацію бензину (переважно виробництва «Укртатнафти») за картковою системою «Авіас», колективно встановлювали однакові умови продажу та цін на нього.

Комітет не зміг довести, що всі ці компанії мають одного власника, бо юридично вони не пов’язані між собою. Проте, ринкова поведінка компаній вказувала на те, що керування їх господарською діяльністю відбувається з єдиного центру. Тому відомство вирішило кваліфікувати їх дії, як картель.

У 2018 році АМКУ майже оштрафував порушників, але у справу втрутився суд. ОАСК визнав неправомірним використання Комітетом у розслідуванні матеріалів НАБУ та фактично вилучив їх. При цьому, саме на цих доказах і базувалась більша частина звинувачення. Серед них були в тому числі данні переписки між топ-менеджментом компаній, що підтверджували цінову змову.

12 листопада Верховний Суд скасував рішення попередніх інстанцій та направив справу на новий розгляд, зазначивши, що АМКУ використав матеріали НАБУ на законних підставах.