«Антонов» купив для своєї медсанчастини томограф на 20% дорожче, ніж МОЗівці
23.12.2020   //  

ДП «Антонов» ДК «Укроборонпром» 4 грудня уклало угоду з ТОВ «Астріум» про закупівлю комп’ютерного томографа за 23,52 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До кінця 2021 року протягом двох місяців після отримання авансу в медико-санітарну частину ДП «Антонов» поставлять 160-зрізовий  комп’ютерний томограф Aquilion Prime SP TSX-303B/1C виробництва компанії «Canon Medical Systems Corporation» (Японія).

Детальна комплектація в оприлюдненому звіті про укладений договір не вказана.

У листопаді ДП «Медичні закупівлі України» Міністерства охорони здоров’я України замовило цій самій фірмі «Астріум» 12 таких томографів за нижчою на 20% гуртовою ціною – по 19,80 млн грн. Тоді кожен комплект включав монітор для електрокардіограми, робочу станцію обробки даних, рентген-захисне скло, джерело безперебійного живлення, автоматичний болюсний інжектором, силовий розподільчий щит та медичний принтер для сухого друку знімків. Також постачальник мав встановити, налагодити і протестувати томографи, забезпечити супровід введення в експлуатацію та навчати персонал.

Натомість Центральна поліклініка Міністерства внутрішніх справ та Територіальне медичне об’єднання МВС Харківщини у червні замовили фірмі «Астріум» по одному такому томографу в невідомій комплектації за такою ж ціною – по 23,50 млн грн.

Медико-санітарна частина ДП «Антонов» працює для працівників самого заводу, а також надає медичні послуги жителям Києва за різними напрямками на платній основі.

Нині столичною компанією «Астріум» володіє та керує киянин Віталій Степченко. Однак, за даними системи «YouControl», донедавна він був лише директором компанії, тоді як її засновником значився громадянин Хорватії Желько Гранатір з місцем реєстрації у Києві.

Контактною особою фірми у «Прозорро» вказана Людмила Щинович. За даними «Clarity-Project», у 2017 році вона представляла ТОВ «УМТ+» киянина Дмитра Лаврентія, котрим керує Дмитро Ожігов. Лаврентій очолює ТОВ «АФС Медицинтехнік» німецької компанії «АФС Медицинтехнік ГмбХ» німця Свена Краутера та росіянина Олександра Халімона.

Нагадаємо, у 2014 році суд визнав невинними трьох бізнесменів, підозрюваних у привласненні 12 млн грн., які уряд у 2007 році витратив на закупівлю реанімобілів Renault Master. Це були хорват Желько Гранатір, директор ТОВ «ІСС Україна» і засновник британської компанії «Legal Busines Consultans LTD», а також його дружина – колишня співзасновниця «ІСС Україна» та його знайомий – співвласник фірми «Емердженсія 2004», що займалася переобладнанням базових автомобілів в санітарні.