У Кличка докинуть 31 мільйон на житловий будинок фірмі, яку підозрювали в крадіжках бюджетних коштів
22.12.2020   //  

КП «Житлоінвестбуд-УКБ» 10 грудня повідомило про намір укласти договір з СТ «Інбуд» по завершенню будівництва шістнадцятиповерхового житлового будинку №2 на перехресті вулиць Червоногвардійської та Краківської за 31,50 млн грн. Про це написав Максим Красіков у «Інформатор. Гроші» з посиланням на систему «Прозорро».

Мова йде про роботи у складі проекту «Реконструкція та забудова території мікрорайону, обмеженого вул. Попудренко, Мініна, Червоноткацькою та Червоногвардійською у Дніпровському районі м. Києва (Коригування ІІІ черги забудови мікрорайону. Будівництво житлових будинків на діл.11 на перетині вул. Червоногвардійської та Краківської 4 та 5-й пусковий комплекс».

Підрядник зобов’язується всередині будинку встановити ступені в підвалі будинку і утеплити його стіни. Фасад будинку планується утеплити мінеральною ватою і покрити гідроізоляцією.

У квартирах покладуть керамічну плитку, встановлять огорожу на балконах квартир, підвісні стелі, поштукатурять стіни. Усередині квартир також встановлять системи енергопостачання, водопроводу, опалення, вентиляції, пожежної сигналізації і протипожежної безпеки. На першому поверсі будинку також покладуть на підлозі керамічну плитку, поштукатурять та гідроізолюють стіни.

В будинку встановлять два ліфта, вантажопідйомністю до 1000 кг, охоронну сигналізацію, домофон, сигналізацію небезпечної концентрації метану і громовідвід. Біля будинку прокладуть асфальтні дорогу і тротуар, встановлять бортові камені, лавочки, дитячий майданчик і зовнішнє освітлення, висадять газон і посадять дерева і кущі.

Очолює споживче товариство «Інбуд» Валентин Хоменко. Фірма неодноразово брала участь у держзакупівлях, отримавши за останні п’ять років підрядів на загальну суму 403 млн грн. І всі – від КП «Житлоінвестбуд-УКБ».

Це не перший тендер щодо будівництво цього будинку. За даними «Прозорро», київська влада вже витратила 153,8 млн грн. на його зведення. Головним підрядником залишився «Інбуд».

Підприємство є фігурантом кримінальної справи щодо крадіжки бюджетних коштів в столиці. Вона була порушена ще столичною міліцією в жовтні 2014 р. Слідство з’ясувало, що під час будівництва будинку за рахунок бюджету столиці не були виконані роботи по штукатурці стін будинку, установці і демонтажу тимчасових опорних стояків. А обсяги бетону і арматурної сталі були штучно завищені.

Згідно з іншою справою, якою займалася СБУ, КП «Житлоінвестбуд-УКБ», «Інбуд» разом з низкою інших фірм без конкурсу скуповували квартири на 20-30% дешевше ринкової вартості, а потім їх перепродавали за ринковою ціною третім особам.

Від «Наших грошей»

На торгах єдиним конкурентом «Інбуд» було ТОВ «Будівельна компанія «ЗЗБК №1» Сергія Алексеєва та Олега Огійчука, яке запропонувало 31,51 млн грн. Фірми не торгувалися під час аукціону.

Поліція вважає, що у 2018 р. службовці КП «Житлоінвестбуд-УКБ» у змові з СТ «Інбуд» організували схему по заволодінню близько 5 млн грн., які передбачені бюджетом Києва та державним фондом регіонального розвитку на проведення робіт по завершенню реконструкції легкоатлетичного манежу школи вищої спортивної майстерності на просп. Тичини, 18 у Дніпровському районі Києва.

У 2018 р. «Житлоінвестбуд-УКБ» оголосило відкриті торги на закупівлю робіт по завершенню реконструкції легкоатлетичного манежу школи вищої спортивної майстерності на просп. Тичини очікуваною вартістю 215,49 млн грн. У торгах приймали участь дві фірми, «Інбуд» та згадане ТОВ «Будівельна компанія «ЗЗБК №1». При цьому, як вважають слідчі, фактично аукціону не відбувалося, оскільки первинна та остаточна ціна пропозицій учасників не змінювалася під час аукціону, що свідчить про наявність змови між замовником та учасниками торгів.

Засновниками «Інбуду» є Віктор Нотевський, Михайло Бобрик, Микола Палієнко і Валентин Хоменко. Палієнко свого часу керував КП «Київський завод алюмінієвих будівельних конструкцій», а Нотевський був почесним консулом Республіки Болгарія у Львові.