Оточенню Авакова без торгів злили 24 мільйони на патентований софт для контролю вантажівок
22.12.2020   //  

Державна служба України з безпеки на транспорті (Укртрансбезпека) 18 грудня уклала угоду з ТОВ «Оллі Транс» про впровадження Системи і Центру обробки даних габаритно-вагового контролю за 24,44 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До 24 грудня, тобто протягом шести днів повинні впровадити Систему та Центр обробки даних габаритно-вагового контролю (Weight Control System, WiM). Зокрема доопрацюють комп’ютерну програму «Система збору, обробки та накопичення даних з зон контролю габаритно-вагових комплексів», яка необхідна для впровадження «Системи автоматичної фіксації габаритно-вагового контролю транспортних засобів». Потім останню розмістять у хмарному Центрі обробки даних та реалізують необхідні послуги безпеки для подальшої побудови комплексної системи захисту інформації з підтвердженою відповідністю.

Нинішню закупівлю провели за переговорною процедурою з посиланням на необхідність захисту прав інтелектуальної власності. У серпні ДП «Галузевий центр цифровізації та кібербезпеки» Мінінфраструктури без аукціону за допороговою процедурою придбало в «Оллі Транс» тестовий прототип «Системи збору та накопичення даних з зон контролю габаритно-вагових комплексів» за 49 тис грн. У вересні «Оллі Транс» зареєструвалася власником авторських прав на програму «Система збору, обробки та накопичення даних з зон контролю габаритно-вагових комплексів». У жовтні Мінінфраструктури безоплатно передало вищезгаданий тестовий прототип Укртрансбезпеці. У листопаді ДП «Одеський науково-дослідний інститут зв’язку» Держспецзв’язку видало експертний висновок про відсутність конкуренції з технічних причин та необхідність захисту прав інтелектуальної власності. На думку інституту, замовлення послуг іншому виконавцю може призвести до несумісності софту, виникнення технічних проблем, пошкодження і втрати бази даних.

Так застосування софту, авторські права на який має приватне підприємство, породило монополію у впровадженні, розміщенні в «хмарі» та у майбутньому, ймовірно, підтримці «Системи автоматичної фіксації габаритно-вагового контролю транспортних засобів».

Столичною «Оллі Транс» володіє ТОВ «Оллі Інвест» Каті Фокіної, Максима Хімченка і кіпрської «Галаксус Ентерпрайзіз Лімітед». Хімченко є автором патенту на «Комплекс відеофіксації транспортних засобів з розпізнаванням номерних знаків та перевіркою за пошуковими реєстрами «Відеоконтроль-Рубіж», який належить «Оллі Транс». Саме ці комплекси ДАІ закуповувала в «Оллі Транс» за часів президента Віктора Януковича.

Також «Оллі Транс» через ТОВ «Інформаційне агентство Трафік Інфо» є співвласником ТОВ «Українські системні інновації» разом з киянином Ігорем Ільєнком. Фірмою «Українські системні інновації», яка цьогоріч продала Укрінфрапроекту нові комплекси автофіксації порушень правил дорожнього руху «Каскад 3», керує Данило Сергійович Ферлій. Він був позаштатним помічником нардепа Владислава Бухарєва у період з 2014 року. У 2019 році  президент Володимир Зеленський ненадовго призначав Бухарєва головою Служби зовнішньої розвідки та начальником ГУ по боротьбі з корупцією СБУ. У 2020 році він став радником міністра МВС Арсена Авакова.