У Філатова на ремонт вулиці докинуть 36 мільйонів фірмі прихильника Філатова
20.12.2020   //  

Департамент благоустрою та інфраструктури Дніпровської міськради 9 грудня замовив ТОВ «СМД-Інвест» реконструкцію вул. Короленка, від просп. Яворницького до вул. Челюскіна в м. Дніпрі, коригування за 35,98 млн грн. Про це повідомляється в системі «Прозорро».

Замовник провів закупівлю без відкритих торгів. Обґрунтуванням переговорної процедури стала необхідність у закупівлі додаткових аналогічних робіт після основного договору про реконструкцію вул. Короленка з будівництвом фонтанів за 101,75 млн грн. який було укладено з «СМД-Інвест» 2 липня 2019 р., і передбачалось до кінця 2020 р. реконструювати частину вул. Короленка від просп. Яворницького до вул. Челюскіна довжиною близько 200 м (на перехресті вул. Короленка та просп. Яворницького знаходяться зокрема «Гранд Готель Україна» у будинку Хреннікова і Дніпропетровський апеляційний господарський суд).

В обґрунтуванні зазначається, що «у ході виконання робіт за договором виникли додаткові аналогічні будівельно-монтажні роботи не передбачені початковим проєктом з реконструкції вулиці».

Зокрема, угодою передбачено, що до кінця 2021 року «СМД-Інвест» перевлаштує кабельну лінію, установить кінематичну панель. Йдеться також про відеоспостереження, зовнішнє та архітектурно-декоративне  електроосвітлення, влаштування поливального водопроводу, системи зволоження, улаштування фонтану, озеленення території, декоративні елементи (граніт).

У цьому договорі, як і в основному, підсумкова відомість ресурсів і кошториси не опубліковані, що не дозволяє порівняти ціни матеріалів з ринковими цінами на предмет можливого завищення.

На зарплатню піде 1,86 млн грн., тобто 5% загальної вартості підряду. На прибуток відведено трохи більше 1% – 408 тис грн. Найбільшу суму – 18,70 млн грн. – передбачено на матеріальні ресурси.

Новомосковський «СМД-Інвест» належить дніпровцю Дмитру Демченку. У 2015 р. він був членом дільничної виборчої комісії від кандидата в мери Дніпра Бориса Філатова.

У 2010 р. зі складу засновників фірми вийшов екс-директор Дніпропетровського облводоканалу Семен Шлаєн. До того ж року він володів ПАТ «Спеціалізоване монтажне управління № 24», яке у 2016 р. виграло тендери «Укртрансгазу» на 237,05 млн грн.

Демченко раніше володів нині ліквідованими ТОВ виробничо-комерційна фірма «Сінтра», ТОВ «Спін Транс», ТОВ «Транспортно-експедиційна компанія «С-Тракс», ТОВ «Євросервіскар». В останній фірмі його партнерами були екс-депутат міськради Дніпра Ігор Білаковський та Сергій Краснопольський, який у 2010 р. йшов у мери Дніпра від «Союзу лівих сил», а в 2015 р. – у Дніпропетровську облраду від партії «Самопоміч».

«СМД-Інвест» входить в десятку найбільших підрядників мерії Дніпра, які виграли чверть усіх комунальних тендерів з 2017 року. Зокрема, за останні 4 роки від Дніпровської міської ради фірма отримала замовлень більше ніж на 1 млрд грн.

Як повідомляли «Наші гроші», поліція вважає, що службовці Дніпровської міської ради у змові з ТОВ «СМД-Інвест» та низкою інших компаній впровадили протиправну схему з розкрадання та привласнення бюджетних коштів при капремонті елементів благоустрою набережної Дніпра за 490,00 млн грн. Слідчі встановили, що вартість на деякі будівельні матеріали та об’єми виконаних робіт завищені майже в три рази.