«Південмаш» дав 106 мільйонів на прилади чернігівської «Чезари» для ракети «Антарес»
20.12.2020   //  

ДП «ВО Південний машинобудівний завод імені О. М. Макарова» Державного космічного агентства України 9 грудня уклало угоду із ТОВ «Чезара Телеметрія» про закупівлю електричного приладдя на 105,70 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

У Дніпрі на умовах CPT (із доставкою) або в Чернігові на умовах EXW (із самовивозом) поставлять дев’ять найменувань електроприладів: локальні комутатори модернізовані, локальні комутатори сигнальні, аналогові локальні комутатори модернізовані, блоки живлення датчиків, блоки живлення та перевірки, перетворювачі Темп-4Т, перетворювачі Вт-7613-01, блоки СС-9НФМ-02 та блоки СС-9НФМ-12. Точна кількість не зазначена.

Прилади потрібні для виготовлення заводом «Південмаш» основної конструкції першого ступеня ракети-носія «Antares» (стара назва – «Taurus II»), головним розробником якої є американська компанія «Northrop Grumman Innovation System» (колишня «Orbital Sciences Corporation»). Ракета призначена для доставки вантажів на Міжнародну космічну станцію.

Строк поставки складає вісім місяців після авансу, а договір діятиме до кінця 2025 року.

Чернігівська фірма «Чезара Телеметрія» зі статутним капіталом 1 тис грн. була створена в січні 2018 року. Директором є Олег Герасименко, а засновниками – Олена Герасименко, Олександр Свириденко, Ольга Кучеренко, Світлана Долеско та Олександр Камурзаєв.

Камурзаєв володіє ТОВ «Інноваційно-фінансова компанія» («ІФК») із Романом Бріко, яке має пакет у 42% акцій ПрАТ «Чернігівський завод радіоприладів» на чолі з Анатолієм Свириденком. Ще 42% акцій належать ТОВ «Чезара Деталь» тієї ж «ІФК». Заснований у 1967 році чернігівський завод «Чезара» працює в галузі космічного приладобудування.

Також Камурзаєв є директором ТОВ «УК «Нафтагазбуд» і ТОВ «ХК «Єдина будівельна», котрими співволодіє колишній нардеп Дмитро Крючков, який є підозрюваним у справі НАБУ про привласнення 346 млн грн. «Запоріжжяобленерго». Камурзаєв і Крючков разом є засновниками ТОВ «БК «Київрембуд» (у стані припинення), яке з 2015 року банкрутує.

Раніше співзасновниками «ІФК» були ексзамсекретаря РНБО Володимир Сівкович, його син Олександр та Світлана Ігнатова. Крім того, Анатолій Долеско та Олександр Сівкович до 2015 року входили до складу наглядової ради ПАТ «Нерухомість столиці» («НЕСТ»).

Головою наглядової ради «НЕСТу» є Володимир Трофименко. У 2017 році він та Андрій Адамовський, який є бізнес-партнером екснардепа від «БПП» Олександра Грановського, заявили пресі, що вони є інвесторами ТОВ «Трейд Коммодіті». У той же день детективи НАБУ затримали Трофименка в рамках справи про розкрадання 149 млн грн при закупівлі Міноборони палива у цієї компанії. Юридичний супровід «Трейд Коммодіті» у період укладення угод з Міноборони здійснювали юристи, пов’язані з інтересами Грановського.