COVID-19. Держава купила у луцької фабрики захисні халати для лікарів на 214 мільйонів за нормальною ціною
20.12.2020   //  

ДП «Медичні закупівлі України» Міністерства охорони здоров’я України 7 і 10 грудня уклало дві угоди з ПрАТ «Едельвіка» про закупівлю халатів на загальну суму 214,39 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Протягом двох місяців виробник поставить 349 тис багаторазових медичних ізоляційних халатів по 215 грн. та 2,45 млн одноразових медичних ізоляційних халатів по 57 грн.

Халати розмірів S, M, L з нетканого матеріалу будуть стерильні або нестерильні, нові, з довгими рукавами з еластичною тасьмою чи гумкою по краю, на зав’язках на поясі та – за наявності – на шиї. Вони повинні мати передбачені законом декларації та сертифікати і відповідати ДСТУ EN 14126:2008. Термін придатності треба не менше 75% загального.

У жовтні-листопаді «Медзакупівлі» замовляли іншому виробнику ТОВ «Група Венето» багаторазові медичні ізоляційні халати майже за такою ж ціною – 220 грн. Причому за даними від учасників ринку, для багаторазового халата 6 класу захисту модуль В ціна у 220 грн. є нормальною, якщо врахувати витрату мембранного матеріалу 1,85-2,40 пог. м на халат. Ринкова ціна такого матеріалу становить 2-5 євро за кв. м залежно від щільності та країни виробництва. До того ж при ввезенні в Україну такий матеріал обкладається митом. З деяких нетканих матеріалів можна шити дешевші халати до 4 класу захисту.

У липні Київська міська клінічна лікарня №4 замовляла у ТОВ «МК Медгрупп» 100 тис, а Олександрівська клінічна лікарня – 50 тис одноразових операційних халатів розмірів L-XL виробництва ТОВ «Атон-Торг» зі спанбонду щільністю не менше 30 г/кв. м на кнопках або зав’язках з манжетами по 44 грн. Це дешевше, але нині щільність матеріалу невідома.

Договір передбачає аванс 50% і виплату решти 50% протягом після поставки, але дозволяє аванс 100% за партію у разі надання постачальником банківської гарантії на суму авансу.

Акціями луцької фабрики «Едельвіка» володіють її директор Юрій Переходько з Волині, Євгенія Переходько з Луцька та киянка Анастасія Терещук. Їм також належить ПрАТ «Волтекс-Меланж». Крім того, Юрій Переходько є акціонером ПрАТ «Паж-Холдинг» з Галиною Переходько і ЗАТ Фірма «Волиньприваттранс» (припиняється) з низкою осіб.