Верховний суд відкрив провадження у спорі держави з ДТЕКом щодо тарифів на експорт електроенергії
18.12.2020   //  

НКРЕКП та «Укренерго» оскаржили рішення судів попередніх інстанцій про скасування постанови, якою імпортерів та експортерів електроенергії зобов’язали оплачувати «Укренерго» послуги передачі та диспетчерського управління. Верховний суд відкрив касаційне провадження. Про це повідомила «Ліга антитрасту».

Мова йде про постанову НКРЕКП 07.02.2020 № 360, якою внесені зміни до Кодексу системи передачі. Якщо до лютого 2020 року послуги з передачі електричної енергії та диспетчерського управління оплачували виробники, постачальники та споживачі електричної енергії, то тепер це і обов’язок імпортерів та експортерів електричної енергії.

Регулятор пояснював зміни тим, що імпортери та експортери для транспортування електроенергії також користуються мережами оператора системи передачі, та відповідно отримують послуги «Укренерго», які мають оплачувати.

Під нові вимоги НКРЕКП потрапили АТ «ДТЕК Західенерго», ТОВ «Д. Трейдінг», ТОВ «ДЕ Трейдинг», ПрАТ «ДТЕК Павлоградвугілля», яким додатково необхідно сплачувати послуги з передачі у розмірі 155,4 грн./МВт*год та плату за послуги з диспетчерського управління у розмірі 10,23 грн./МВт*год.

«ДТЕК Західенерго» та інші суб’єкти оскаржили постанову НКРЕКП до Окружного адміністративного суду міста Києва, як таку, що суперечить Закону «Про ринок електричної енергії» та міжнародним зобов`язанням України. На думку ДТЕК, постанова негативно впливає на діяльність експортерів та імпортерів, не відповідає актам Енергетичного Співтовариства і Європейського Союзу та прийнята з порушенням процедури.

Також ДТЕК посилався на лист Секретаріату Енергетичного Співтовариства про порушення проектом постанови НКРЕКП статті 41 Договору про заснування Енергетичного Співтовариства. Дана стаття забороняє мита й кількісні обмеження імпорту й експорту енергопродуктів і матеріалів, для транспортування яких використовуються мережі. А рішення суду Європейського Союзу від 06.12.2018 плату за передачу електроенергії при її експорті відносить до мита.

В свою чергу «Укренерго» вважає безпідставним посилання на зазначене рішення ЄС, бо воно стосується не тотожніх правовідносин. НКРЕКП ж наголошує, що викладена у листі позиція Секретаріату Енергетичного Співтовариства ґрунтується на практиці країн-учасниць ITС-механізму. В цих країнах виробники електроенергії здійснюють щорічні внески за спеціальними ставками, за рахунок яких системним операторам компенсуються витрати та технологічні втрати електроенергії в мережах при транскордонних операціях. Однак, Україна не імплементувала директиви та регламенти Третього енергопакету ЄС, які передбачають механізм компенсації ІТС.

Окружний адміністративний суд міста Києва та в подальшому Шостий апеляційний адміністративний суд задовольнили позов «ДТЕК Західенерго» і визнали нечинною постанову НКРЕКП № 360.

Тепер слово за Верховним судом, який відкрив касаційне провадження за скаргами НКРЕКП та «Укренерго» на рішення судів першої та апеляційної інстанцій. Підставою касаційного оскарження визначено відсутність висновку Верховного Суду щодо застосування права Європейського Союзу та Енергетичного Співтовариства, зокрема щодо імперативної заборони на встановлення тарифу на передачу електричної енергії.

Враховуючи те, що постанова №360 визнана нечинною, Господарський суд міста Києва, а згодом і Західний апеляційний господарський суд відмовили «Укренерго» у стягненні з «Д. Трейдінг» та «ДТЕК Західенерго» понад 1 млрд грн за послугу передачі експортованої електроенергії.

Рішення судів:

https://reyestr.court.gov.ua/Review/90468463

https://reyestr.court.gov.ua/Review/92455285

https://reyestr.court.gov.ua/Review/93052722

https://reyestr.court.gov.ua/Review/93373176