Пов’язана зі Столаром компанія замість банку «Аркада» стала новим управителем ЖК «Патріотика»
18.12.2020   //  

Господарський суд м. Києва змінив управителя Фонду фінансування будівництва ЖК «Патріотика» з банку «Аркада» на нового управителя – ТОВ «Фінансова компанія «Гарант Капітал». Про це свідчить рішення від 25 листопада.

Суд зобов’язав банк «Аркада» передати новому управителю майно, що перебуває у довірчій власності управителя Фонду фінансування будівництва «Патріотик», в тому числі кошти та документи.

Як встановив суд, довірителів, з якими банк «Аркада» уклав договори про участь у Фонді фінансування будівництва, є більше шести тисяч.

Банк «Аркада» уклав договір з ТОВ «Аркада-Будівництво», за яким останнє як забудовник зобов’язалося побудувати житлові будинки і передати довірителям закріплені за ними об’єкти інвестування (квартири). У свою чергу банк «Аркада» повинен був своєчасно здійснювати фінансування будівництва.

З метою виконання умов договору із забудовником був створений Фонд фінансування будівництва виду А «Патріотика» за програмою ТОВ «Будеволюція». Саме в цей фонд довірителі перераховували гроші, які мали йти на будівництво ЖК «Патріотика» між вул. Бориса Гмирі та вул. Колекторною та мкрн. 1, 2, 2а, 3, 4, 5, 6 ж/м Осокорки-Центральні у Дарницькому районі столиці.

У вересні 2020 року в «Аркади» було відкликано банківську ліцензію та розпочато процедуру ліквідації. У зв’язку із цим довірителі Фонду – Фермерське господарство «Святослав», ТОВ «Оформитель» і Мале приватне підприємство Фірма «Ерідон» – звернулися до суду з вимогою змінити управителя Фонду.

Суд дійшов висновку, що банк «Аркада» не відповідає вимогам до Управителя Фонду фінансування будівництва, не може здійснювати повноваження управителя та відповідно не може виконувати взяті на себе зобов’язання.

Разом з тим, зазначив суд, припинення банком управління Фондом фінансування будівництва не дає змогу залучати кошти від інших довірителів – інвесторів будівництва для продовження будівництва, що позбавляє існуючих довірителів права отримання квартир відповідно до укладених договорів.

Також суд дійшов висновку, що ТОВ «Фінансова компанія «Гарант Капітал» відповідає вимогам щодо Управителя Фонду фінансування будівництва.

Зауважимо, що Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку в суді заявила про відсутність у ФК «Гарант Капітал» досвіду у створенні фондів фінансування будівництва, а також про відсутність кінцевих бенефіціарних власників компанії, може свідчити про непрозорість структури та ризики в її діяльності в майбутньому.

У відповідь ФК «Гарант Капітал» надав суду дані про себе. Зокрема, компанія була зареєстрована як фінансова установа 23.07.2018. 09.08.2018 «Гарант Капітал» отримав ліцензію на управління майном для фінансування об’єктів будівництва та/або здійснення операцій з нерухомістю.

Розмір статутного капіталу компанії становить 33 млн грн. Довідкою «Банку Восток» від 12.06.2018 підтверджується, що ця сума внесена від засновника на поточний рахунок в банку.

Керівником «Гарант Капіталу» є Білічак Христина Володимирівна. Вона є адвокатом, з 17.01.2017 по 30.09.2020 працювала заступником директора в ТОВ «КУА «Інвесткапітал». Загальний обсяг активів, управління якими здійснює КУА «Інвесткапітал» станом на 30.09.2020 складав 1,61 млрд грн.

ФК «Гарант Капітал» має в структурі власності 11 учасників, і частка жодного із них не перевищує 10 %. Суд зазначив, що за таких обставин жоден із учасників компанії не повинен був отримувати письмове погодження Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку на придбання часток в фінансовій установі.

Так, учасниками ТОВ «ФК «Гарант Капітал» є:

  1. Прокопенко Олексій Юрійович – контролер ТОВ «КУА «Профінвест», що здійснює управління 24 фондами (інвестування в будівництво нерухомості) із загальним обсягом активів станом на 30.09.2020 – 3,44 млрд грн. Також, Прокопенко є директором Асоціації «Будівельна група «Буд Девелопмент», що здійснює координацію діяльності учасників, що працюють на ринку будівництва. Асоціація «БГ «Буд Девелопмент» відома на ринку нерухомості як bUd development (власником знаку є вказана асоціація) і пов’язана із нардепом від ОПЗЖ Вадимом Столаром та головою правління ПАТ «ХК «Київміськбуд» Ігорем Кушніром. 1 жовтня СБУ повідомила про викриття групи менеджерів будкомпанії, які за 2017-2020 роки через оборудку з податками завдали державі шкоди на понад 500 млн грн. За даними «Економічної правди», йдеться про Bud Development. За даними «Суспільного», обшуки відбулися також у нардепа Вадима Столара.
  2. Терещенко Людмила Сергіївна – директор ТОВ «КУА «Профінвест». У 2016-2018 рр була керівником ТОВ «КУА «Гарантія» Вадима Столара. Після обрання у ВР Столар передав КУА в управління. Нинішнім власником «Гарантії» значиться дружина Столара – Інна Майструк.
  3. Федоренко Олена Олександрівна – головний бухгалтер в ТОВ «КУА «Інвесткапітал».
  4. Донська Валентина Олександрівна – менеджер-економіст, має великий довід в організації бізнес-процесій фінансових компаній.
  5. Крупельницький Віталій Леонідович – адвокат в АО «Прокопенко та партнери».
  6. Сархош Юрій Дмитрович – має вищу юридичну освіту
  7. Шевчук Анатолій Сергійович – адвокат
  8. Пшечук Ігор Олександрович – адвокат.

26.10.2020 ФК «Гарант Капітал» був включений до Державного реєстру фінансових установ, які надають фінансові послуги на ринку цінних паперів. За кілька днів до цього, 22.10.2020 компанія стала членом Асоціації з управління фінансами та інвестиціями.

Крім того, у поданих додаткових поясненнях третя особа відзначає, що ТОВ “Фінансова компанія “Гарант Капітал” має в користуванні нежитлові приміщення за її місцезнаходженням м. Київ, вул. Болсуновська, 6 (Договір оренди № 180920/П7-26 від 18.09.2020.

Таким чином, суд вказує, що за звітом за жовтень 2020 року «Гарант капітал» дотримав всі нормативи діяльності ФФБ. Жодних порушень в діяльності компанії Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку не виявлено.

Відзначимо, що у Госпсуді м. Києва 24 грудня відбудеться розгляд справи про заміну Управителя Фонду фінансування будівництва ЖК «Еврика».