Помічників екснардепа Мельничука повідомили про підозру у справі щодо рейдерства ринку у Дніпрі
17.12.2020   //  

Двом помічникам екснардепа Сергія Мельничука повідомили про підозру у справі щодо рейдерства ринку лісоматеріалів на проспекті Михайлівському, 18б у м. Дніпро. Про це стало відомо з «Судової влади», судового реєстру, Єдиного реєстру адвокатів та сайту «Посіпаки».

Йдеться про адвоката Андрія Майстренка і гендиректорку КП «Дніпропетровська обласна реабілітаційна лікарня» Дніпропетровської обласної ради» Інесу Шевченко. Всього у цьому провадженні сервіс «Судова влада» показує 6 підозрюваних.

За даними  судового реєстру, 12 травня 2020 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесли провадження №42020040000000272 щодо злочинної організації, яка діяла з 2018 року до 26 листопада 2020 року. Досудове розслідування веде СУ ГУНП в Дніпропетровській області під процесуальним наглядом Дніпродзержинської місцевої прокуратури. У провадженні розслідуються обставини заволодіння групою осіб майновим комплексом згаданого вище ринку лісоматеріалів.

2001 року ринок купила компанія ТОВ «Фірма «Об`єднання ринків» (зараз власницею компанії є Валерія Попудренко, а керівником – Віталій Кротов). У жовтні 2017 року власники зареєстрували в Державному реєстрі речових прав (ДРРП) право власності на нежитлові будівлі ринку. У 2018 році, за версією слідства, була створена організована група, яка вирішила заволодіти ринком, до цієї групи входили адвокат Андрій Майстренко, директор ПП «Альфа-мур», пенсіонер МВС Ігор Гетьман, гендиректорка КП «Дніпропетровська обласна реабілітаційна лікарня» Дніпропетровської обласної ради» Інеса Шевченко, ексбоєць батальйону спецпризначення «Торнадо» Іван Князько, Дмитро Антонов та Олексій Нестеренко. Як раніше повідомляла поліція, до групи входило 7 осіб, тож прізвище ще однієї особи поки невідоме.

Як кажуть слідчі, заволодіння ринком відбулося так.

28 вересня 2018 року державна реєстраторка Тетяна Третяк, про яку «Наші гроші» вже писали в матеріалі про рейдерство заправок «Мотто», скасувала право власності ТОВ «Фірма «Об`єднання ринків» на належний їм ринок. Під час цієї реєстрації, кажуть слідчі, використали підроблені наказ Мін’юсту та паспорт.

2 жовтня 2018 року один із учасників злочинної групи приїхав до держреєстратора Іларіонівської селищної ради Синельниківського району Дніпропетровської області Олени Скороход із пакетом документів, по якому ринок був внесений у статутний капітал ПП «Альфа-Мур». При цьому, адреса ринку на одну букву відрізнялася від справжньої. Справжня адреса була – м. Дніпро, пр. Мануйлівський 18б, а учасник злочинної групи приніс пакет документів на ринок за адресою м. Дніпро, пр. Мануйлівський, 18г. Ринок, за даними слідства, у статутний капітал ПП «Альфа-Мур» внесли по підробленому паспорту якогось чоловіка. Також реєстраторці дали акт приймання-передачі майна від 2 жовтня 2018 року, посвідчений приватним нотаріусом Ганною Павловською, відповідно до якого ПП «Альфа-Мур» в особі директора прийняло у власність ринок. Пізніше Павловська заявить, що вона цієї нотаріальної дії не вчиняла. На підставі цих підроблених документів реєстраторка Скороход зареєструвала право власності на ринок в ДРРП за ПП «Альфа-Мур».

10 жовтня 2018 року ринок на проспекті Мануйлівському 18б у Дніпрі захопили три десятка озброєних чоловіків. «Для надання видимості законності своїх дій» вони всім показували інформдовідку з реєстру, відповідно до якої ринок за адресою м. Дніпро, пр.Мануйлівський, 18г був оформлений на ПП «Альфа-Мур». Після захоплення ринку нові власники почали укладати з орендарями нові договори, збирати з них кошти – тобто, вести повноцінну господарську діяльність. Ринкова вартість нерухомого майна ринку станом на 2 жовтня 2018 року складала 1,4 млн грн.

15 листопада 2019 року Мін’юст на підставі рішення Антирейдерської колегії скасував реєстрацію Третяк.

21 листопада 2019 року – і реєстрацію Скороход. Справжні власники  ринку, ТОВ «Фірма «Об`єднання ринків», поновили право власності на ринок і, щоб унеможливити подальне переоформлення майна, переписали його на іншу свою фірму – ТОВ «Вуд стор». Але учасники злочинної групи пішли до реєстраторки виконкому Маломихайлівської сільради Покровського району Дніпропетровської області Тетяни Сучкової, з тим самим пакетом документів і ще кількома новими папірцями. Зокрема, підробленим рішенням судді Віктора Мороза з Індустріального райсуду м. Дніпропетровська від 27 грудня 2017 року про визнання права власності на той самий ринок за учасниками злочинної групи.

Тож 31 березня 2020 року право власності на ринок знову було зареєстроване в ДРРП за ПП «Альфа-Мур».

29 вересня 2020 року постановою прокурора Дніпропетровської обласної прокуратури ринок передали на відповідальне зберігання законному володільцю ТОВ «Вуд стор». Але коли 1 жовтня 2020 року представники ТОВ «Вуд стор» намагалися підписати з орендарями ринку нові договори, цьому намагалися перешкодити «учасники злочинної організації».

10 жовтня 2020 ті ж учасники злочинної організації, застосовуючи фізичну силу, виштовхали автомобіль охорони, найнятої потерпілим ТОВ «Вуд стор», зламали навісний замок на будівлі адміністрації ринку, після чого фізично захопили споруду. Восени 2020 року злочинців затримали, як це відбувалося, можна переглянути на відео поліції Дніпропетровщини.

Людиною, яка створила злочинну організацію та залучила до неї знайомих, слідство називає помічника на громадських засадах нардепа 8 скликання Сергія Мельничука, адвоката Андрія Майстренка. Його правоохоронці характеризують як особу, що «у період часу з вересня 2018 по листопад 2020 умисно встановлювала та поширювала в суспільстві злочинний вплив». Зокрема, слідчі розповідають про такий епізод. Адвокат Андрій Майстренко підтримував дружні стосунки з гендиректоркою КП «Дніпропетровська обласна реабілітаційна лікарня» Дніпропетровської обласної ради» Інесою Шевченко, яка теж була помічницею на громадських засадах нардепа Сергія Мельничука у 8 скликанні. Якось Шевченко посварилася з підлеглою чи то підлеглим. Після чого передзвонила Майстренку і попросила відгамселити її підлеглого чи то підлеглу. Мовою слідства це звучить як «необхідність прибуття за місцем роботи потерпілого та спричинення йому тяжких тілесних ушкоджень». Майстренко взяв ще одного знайомого, вони приїхали в «Дніпропетровську обласну реабілітаційну лікарню» на автомобілі з тимчасовими номерами, ударили працівника лікарні, що не вгодив гендиректорці Шевченко, «битою та молотком не менше п`яти ударів по тілу», спричинивши, зокрема, «багатоуламоквий втиснений перелом тім’яної кістки зі зміщенням уламків в порожнину черепа». Після цього втекли.

26 листопада 2020 року Майстренка затримали і того ж дня повідомили про підозру. 27 листопада 2020 року до Майстренка застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 24 січня 2021 року. Інесу Шевченко повідомили про підозру 26 листопада 2020 року. За даними слідства, вона деякий час переховувалася від правоохоронців.

Строк досудового розслідування у цьому провадженні суд визначив до 1 лютого 2021 року.

Екснардеп Сергій Мельничук, як повідомляв сайт Сhesno, був фігурантом кримінальних справ щодо створення озброєної банди та стрілянини. Підполковник ЗСУ. Член правління ГО «Військово-патріотичний клуб «Айдар», де у членах правління також значиться Андрій Майстренко. У 2014 році Мельничук брав участь в АТО як командир батальйону «Айдар». До Верховної Ради обраний 2014 року від «Радикальної партії Олега Ляшка» як безпартійний, потім його виключили, перейшов у групу «Воля народу», а 2017 році вийшов і з неї та був позафракційним. У березні 2020 року Мельничука затримували на кордоні з Грецією за карткою Інтерполу, яку подала Росія.

Аліна Стрижак, “Наші гроші”