Укравтодор засекретив ціни будівництва «бетонки» лідером картелю за 10,62 млрд, у Ярославського не проти
16.12.2020   //  

14 грудня Служба автомобільних доріг у Дніпропетровській області уклала договір з ТОВ «Автомагістраль-Південь» на будівництво автодороги державного значення Н-31 Дніпро — Царичанка — Кобеляки — Решетилівка від с. Лобойківка до межі Дніпропетровської області на ділянці км 28+600 – межа Дніпропетровської області. Вартість контракту становить 10,62 млрд гривень. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Укравтодорівці не оприлюднили ціни на будівельні матеріали, які складають не менше 80% вартості будівництва дороги.

За умовами контракту, підрядник має завершити будівництво 30 км дороги до кінця 2023 року. Розробкою проектної документації для будівництва дороги також займатиметься «Автомагістраль-Південь», яка потім сама проводитиме її експертизу на відповідність «вимогам нормативно-правових актив та будівельним нормам». Як зазначено в договорі, проектні роботи коштуватимуть 93,51 млн гривень.

Очікувана вартість торгів становила 12,57 млрд гривень. Аукціон відбувся 19 жовтня за мінімальної конкуренції. До торгів були допущені лише два головних фаворита «Укравтодору» – «Автомагістраль-Південь» та «Онур Конструкціон Інтернешнл».

Спочатку до аукціону замовник допустив також консорціум «Блек Сі Консорціум» Олександра Ярославського. Але його допуск оскаржила в АМКУ фірма «Миколаївбудцентр» Араіка Амірхоняна, вказавши що забезпечення тендерної пропозиції консорціуму не відповідає умовам тендеру. Зокрема, не надана виписка про грошове покриття на рахунку в банку-гаранта – «Укрсиббанку». Замість цього компанія надала документ банку-гаранта, який стверджує, що має контр-гарантію в іншому банку – «Turk Ekonomi Bankasi», що не відповідає вимогам тендеру. 6 жовтня адмінколегія АМКУ скасувала участь консорціуму у тендері.

«Блек Сі Консорціум» намагався оскаржити це рішення в Окружному адмінсуді Києва, який 2 листопада відкрив провадження у справі. На час судових тяжб консорціум вимагав забезпечити позов шляхом заборони САД у Дніпропетровській області вчиняти будь-які дії в процедурі закупівлі до моменту набрання законної сили судовим рішенням у справі.

Але 8 грудня до суду надійшло клопотання від САД у Дніпропетровській області суду про скасування заходів забезпечення позову, обґрунтувавши це тим, що вже визначив переможцем закупівлі «Автомагістраль-Південь» та прийняв рішення укласти з ним договір. На момент звернення САД до суду представник консорціуму «Блек Сі Консорціум» проти задоволення цього клопотання не заперечував. Тому 10 грудня адмінсуд забезпечення позову скасував.

Для інших претендентів на участь в аукціоні головною перепоною стала вимога замовника мати річний дохід не менше 30% очікуваної вартості контакту, тобто не менше 3,77 млрд гривень за 2019 рік. Цій вимозі в Україні відповідають лише «Автомагістраль Південь» та «Онур Конструкціон Інтернешнл».

Найменування компанії Обсяг річного доходу (виручки) за 2019 рік за даними фінансової звітності цих компаній, грн.
ТОВ «Автомагістраль-Південь» 6 340 420 000
ТОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл» 4 298 155 000
ТОВ «Ростдорстрой» 2 244 468 000
ТОВ «Спільне українсько-німецьке підприємство «Автострада» 1 316 665 000
ТОВ «ПБС» 1 294 085 000
ТОВ «ШРБУ-48» 732 468 000

 

Як повідомляли «Наші гроші», залишається незрозумілим  формування очікуваної вартості цього тендеру. Без урахування вартості мостів, штучних споруд та розв’язок, очікувана вартість будівництва одного кілометра дороги на цій ділянці становила близько $10 млн за кілометр. Будівництво інших ділянок цієї ж траси Н-31 за попереднього керівництва «Укравтодору» оцінювалось втричі дешевше. А цей тендер проводили взагалі без проекту будівництва, відтак взагалі невідомий необхідний обсяг будівельних матеріалів та робіт. Однією з великих статей видатків у Дніпропетровській САД називали викуп земель під майбутню дорогу. Однак скільки землі, у кого і по якій ціні викупатимуть – теж невідомо.

Для «Автомагістралі -південь» будівництво Н-31 Дніпро — Царичанка — Кобеляки — Решетилівка стало найбільшим контрактом з моменту заснування у 2006 році. За поточний рік компанія виграла тендерів на 34,04 млрд гривень.

Проте найбільший підряд в історії «Укравтодору» поки що належить турецькій фірмі «Onur», яка цієї весни розіграла з пов’язаною турецькою компанією «Gocay» 11,92 млрд грн на добудову мостового переходу через Дніпро у Запоріжжі. Державна аудиторська служба виявила порушення у цьому тендері, але Укравтодор вирішив не проводити нову законну процедуру. АМКУ веде розслідування по змові на цих торгах.

Засновниками ТОВ «Автомагістраль-Південь» є одесити Олег Наливанний і Валерій Коротков. Але фактичний контроль над компанією має бізнесмен Олександр Бойко, засновник фірми «Шляховик-97», що є найбільшим постачальником будівельних матеріалів та техніки для «Автомагістралі-Південь».

Ольга Прокопишина, “Наші гроші”