Партнером «медведчуківців» у забудові 40 гектарів на Осокорках стала людина з оточення Столара
15.12.2020   //  

Контролером лондонської компанії «Omnia Trading Ltd», що є співвласником ТОВ «Академ-Клуб», замість Вікторії Гречаної, яку пов’язували з екс-нардепом Максимом Микитасем, став Віталій Грицаєнко, пов’язаний зі структурами нардепа від ОПЗЖ Вадима Столара. Про це свідчать дані Єдиного держреєстру юросіб та clarity-project.info.

У 2005-2006 рр Київрада передала ТОВ «Академ-Клуб» в оренду на 25 років дві ділянки загальною площею 40,24 га для комплексної забудови з відселенням мешканців на території 11-го мікрорайону житлового масиву Позняки-Західні (с. Осокорки) у Дарницькому районі Києва.

У 2019 році після президентських виборів в «Академ-Клубі» змінилися власники: до лондонської «Омніа Трейдінг Лтд» (Omnia Trading Ltd), яку пов’язували з екс-нардепом Микитасем, приєдналася кіпрська «Пілавер Лімітед» (Pilawer Limited), власниками якої значаться Олександр Кісель з Угорщини і Маріна Кармишева з Кіпру. Водночас виконавчим директором фірми став Ян Марченко, екс-помічник близького соратника Віктора Медведчука – нардепа від ОПЗЖ Тараса Козака.

У подальшому 27 лютого 2020 року змінився власник Omnia Trading Ltd. Ним став киянин Віталій Грицаєнко. До нього, до 12 лютого 2020 року, лондонську компанію контролювала Вікторія Гречана, яку пов’язували з Микитасем. На період з 12 по 27 лютого власником і керівником Omnia Trading Ltd була Оксана Карпенко з Польщі.

Віталій Грицаєнко у лютому-березні 2019 року був директором ТОВ «Тауер Групп», власником якого у той же період став АТ «ЗНВКІФ «Стрім Інвест». Власником «Стрім Інвесту» значиться юрист Сергій Турчінов, з яким нардеп від ОПЗЖ Вадим Столар у 2017 році «розіграв» аукціон по купівлі нерухомості на Печерську. Турчінов є власником ТОВ «Тур-Отель Сервіс», керівником якого є Ярослава Шаманіна, що керувала вже ліквідованим ТОВ «ТД «Відродження», яким до 2006 року володів Вадим Столар. Нинішніми власниками «Тауер Групп» є венчурні фонди «Фенікс» Сергія Турчінова і «Генезис» Вадима Столара.

Відзначимо, що співвласниця Pilawer Limited  Марина Кармишева також є власницею інвестиційної групи RLA Group (Кіпр), куди входить низка компаній, зокрема, RLA Properties Ltd (Кіпр), RUN Engineering JSC (Литва), Lavimont Brno, a.s. (Чехія), Nestan Trading AG (Швейцарія) та ін. Торік влада Литви після повідомлення держрозвідки відмовилася видати ліцензію на експорт RUN Engineering через ризик того, що водоочисні товари компанії могли опинитися в анексованому Росією Криму.

Нагадаємо, на початку жовтня 2019 року НАБУ і САП оголосили підозру Микитасю у справі про аферу з квартирами для Нацгвардії. Того ж місяця апеляційна палата ВАКС відправила екс-нардепа в СІЗО, звідки він вийшов на початку грудня цього року. Як відомо, Микитась пішов на угоду зі слідством і відшкодував 50 млн грн завданих державі збитків.

Відомо, що після оголошеної підозри Микитасю інший його проект – на вул. Миколи Краснова, 33 – почала оформлювати під себе фірма, співвласником якої є тесть заступника голови Офісу президента Олега Татарова.

Варто нагадати, що у жовтні 2019 року в Київраді був зареєстрований проект рішення про розірвання договору оренди 40,24 га із «Академ-Клубом» через заборгованість з орендної плати.

Договір оренди розривався Госпсудом м. Києва у 2015 році. Однак, у 2016 році апеляція це рішення скасувала. У 2017 році ВГСУ залишив постанову апеляції без змін.

Відповідно до Генплану м. Києва вказані 40,24 га є територією житлової садибної забудови, частково території зелених насаджень та громадських будівель і споруд. Відтак, будівництво багатоповерхових житлових будинків тут неможливе.

Однак, у 2007 році був затверджений Детальний план території 11 мікрорайону Позняки-Західні, який передбачає будівництво п’яти житлових комплексів на 650 тис кв м квартир в будинках поверховістю від 6 до 28 поверхів.

Ірина Шарпінська, «Наші гроші»