«Лайфселл» в суді зніс штраф АМКУ 19,5 млн за обман споживачів про вартість дзвінків
15.12.2020   //  

Розслідування АМКУ відносно “Лайфселл”, яке суд визнав упередженим, вела держупоновожаена Марія Процишен, яка до АМКУ працювала у “Лайфселл”

Північний апеляційний господарський суд задовольнив скаргу «Лайфселл», скасував рішення першої інстанції, визнав недійсним рішення АМКУ № 546-р та стягнув з відомства на користь компанії судовий збір. Про це повідомила «Ліга антитрасту» з посиланням на рішення суду від 25 листопада.

Йдеться про рішення АМКУ № 546-р, прийняте у вересні 2017 року. Тоді Антимонопольний комітет завершив шестирічне розслідування та оштрафував ТОВ «Лайфселл» на 19,47 млн грн за недобросовісну конкуренцію.

«Лайфселл» звинуватили у поширенні у 2011 році недостовірної інформації про тарифікацію вихідних дзвінків. А саме, на сайті компанії зазначалося, що тарифікація вихідних та переадресованих дзвінків є посекундною. Таке формулювання переконувало споживачів/абонентів, що оплата за послуги мобільного зв’язку здійснюється за кожну фактичну секунду розмови. Проте насправді при кінцевій оплаті за використані хвилини та секунди розмови «Лайфселл» стягувало кошти за вихідні дзвінки в повному обсязі незалежно від того, чи споживач/абонент проговорить 1 секунду чи 1 хвилину. При цьому, на стартових пакетах та рекламних листівках не вказувались детальні умови тарифікації, а тільки посилання на веб-сайт та телефони довідкової служби.

Окрім штрафу, компанію було зобов’язано в подальшому інформувати споживачів/абонентів про тарифікацію вихідних дзвінків в такій формі та спосіб, щоб їх не обманювати.

«Лайфселл» оскаржив рішення АМКУ до суду, програв першу інстанцію, але  виграв апеляцію.

В постанові апеляційний суд зазначив:

  • АМКУ не встановив досягнення компанією неправомірних переваг на ринку послуг мобільного зв’язку через поширення такої недостовірної інформації. Таке порушення більше пов’язане із законодавством про захист прав споживачів.
  • АМКУ, посилаючись на проведення анкетування та висновки ВФС «Пульс» та ГО «НДЦНСЕ «Тест», без допомоги експерта або відповідної спецустанови, в самовільному порядку визначив, що інформація в примітках тарифних планів щодо тарифікації вихідних дзвінків може ввести в оману споживачів.
  • Анкети споживачів/абонентів «Лайфселл», які були складені в ході опитування тервідділенням АМКУ, мають ознаки підробки.
  • АМКУ не доведено, що «Лайфселл» поширює недостовірну інформацію, оскільки деталі про тарифікацію можливо дізнатись шляхом звернення до колл-центру компанії та в пунктах продажу.
  • в рішенні № 546-р АМКУ не визначено співвідношення між розміром штрафу накладеним на «Лайфселл» та будь-якими обставинами справи, не визначена пропорційність суми штрафу діям компанії та їх наслідкам. Та жодним чином не обґрунтовано розмір накладеного штрафу, який в процентному співвідношенні становить 0,296433754 % річного доходу за 2016 рік.
  • 04.04.2017 (рішення АМКУ №133-р, https://cutt.ly/RhQFfOS) АМКУ закрив аналогічну справу без застосування будь-яких штрафних санкцій до ПрАТ «МТС Україна», обмежившись тільки рекомендаціями. Тобто АМКУ застосував кардинально різні підходи при розгляді аналогічних справ, що може свідчити про порушення принципів рівності юридичних осіб перед законом, а також про упередженість при прийнятті рішень відносно «Лайфселл».

АМКУ має можливість до 22.12.2020 оскаржити постанову апеляції до Верховного Суду.