Ядерні оборудки «микитасів» дають «Енергоатому» шанс відшкодувати збитки у подвійному розмірі
11.12.2020   //  

Анна Сулима, фахівець з публічних закупівель платформи «Ліги антитрасту»

В липні 2020 Антимонопольний комітет оштрафував компанії «Укренергомонтаж» та «БК «Укрбудмонтаж» за змову на торгах Чорнобильської АЕС та НАЕК «Енергоатом», в тому числі щодо будівництва централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива. Загальна вартість розіграних компаніями торгів за 2017-2018 роки склала майже 1,09 млрд грн. Крім штрафу, компанії позбавлялись права брати участь в тендерах протягом трьох років, тобто до липня 2023 року.

Компанії оскаржили штраф до суду та у вересні за заявою «Укренергомонтажу» Господарський суд м. Києва виніс ухвалу про забезпечення позову, якою зупинив дію рішення АМКУ. Аналогічна ухвала про забезпечення було винесена і за заявою «БК «Укрбудмонтаж». Подібні ухвали не є поширеною практикою та скоріш виключення, ніж правило. Компаніям вони потрібні для того, аби не дивлячись на рішення АМКУ, продовжувати і надалі брати участь в закупівлях.

Станом на початок грудня в обох судових провадженнях «затишшя». За позовом «Укренергомонтажу» АМКУ вже подав апеляційну скаргу на ухвалу про забезпечення позову, розгляд якої призначили на 03.12.2020. За позовом «БК «Укрбудмонтажу» Північний Апеляційний  господарський суд відкрив апеляційне провадження на ухвалу про забезпечення позову та призначив засідання на 16.12.2020.

Користуючись «зеленим світлом» від суду для участі в торгах, з липня 2020 року «БК «Укрбудмонтаж» подавав пропозиції на три закупівлі. Всі три стосувались централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива. Дві з трьох процедур не відбулись, а третю (переговорну) процедуру вже оскаржують в АМКУ і шансів на її завершення майже немає.

«Укренергомонтаж» за цей час завдяки судовій ухвалі зміг позмагатися за три підряди. Одну процедуру на будівництво огорожі аеродрому Старокостянтинів компанії компанії вдалось виграти та укласти договір із Військовою частиною А3641 на суму 20 599 000 грн.

Нагадаємо, що за результатами проведеної Службою безпеки України перевіркою, було встановлено, що «БК «Укрбудмонтаж» та «Укренергомонтаж» значно завищили ринкову вартість на роботи та послуги, що призвело до необґрунтованого виділення понад 26 млн.грн. державних коштів.

Отже «Енергоатом» може та повинен звернутись до суду за відшкодуванням шкоди у подвійному розмірі, що може складати більше 50 млн.грн.

Посилання на судові рішення:

http://reyestr.court.gov.ua/Review/91435735

http://reyestr.court.gov.ua/Review/91435810

https://reyestr.court.gov.ua/Review/92672000

https://reyestr.court.gov.ua/Review/93227360

Анна Сулима, “Ліга антитрасту”