Вже_не_медведчуківці відсудили право качати дизель по трубі з Росії попри претензії НАБУ та НКРЕКП
09.12.2020   //  

ТОВ «Прикарпатзахідтранс» виграло дві судові інстанції у спорі з НКРЕКП стосовно порушення ліцензійних умов про транспортування дизельного палива по трубопроводу з Росії. До 17 грудня НКРЕКП може оскаржити ці рішення до Верховного Суду або розпочати нову перевірку за тими ж самими фактами, оскільки результати перевірки НКРЕКП так і не були розглянуті та відповідно спростовані судом по суті.

Про це повідомила «Ліга антитрасту».

Детективи НАБУ виявили, що фірма «Прикарпатзахідтранс», яка вже чотири роки транспортує російське дизельне паливо, згідно ліцензійних умов повинна була мати у власності магістральний трубопровід. Але за даними детективів, з юридичного боку ситуація виглядала інакше і 2 березня  2020 року вони звернулись до НКРЕКП з проханням перевірити дотримання ліцензійних умов з боку ТОВ «Прикарпатзахідтранс».

Під час перевірки НКРЕКП встановило, що об’єкти, які знаходились у віданні «Прикарпатзахідтрансу», є нафтопродуктопроводом, який не є магістральним. Оскільки він не функціонує, як єдина система та не може бути використаний за призначенням у розриві з іншими частинами нафтопродуктопроводу «Самара-Західний напрямок» за межами України. У віданні «Прикарпатзахідтрансу» знаходилась лише частина нафтопродуктопроводу, що є об’єктом магістрального нафтопродуктопроводу. Зазначене підтверджувалось висновком інженерно-технічної експертизи від 20.03.2017 у справі № 14/312, проведеної Державним Підприємством «Український державний науково-дослідний і проектний інститут азотної промисловості і продуктів органічного синтезу».

У липні НКРЕКП за результатами перевірки винесло «Прикарпатзахідтрансу» попередження про необхідність усунення до 10 серпня 2020 порушення Ліцензійних умов. Фірма мала надати до НКРЕКП документальне підтвердження наявності у них у власності або користуванні саме магістрального трубопроводу (постановою № 1287).

Однак це не призвело до анулювання ліцензії товариства на право провадження господарської діяльності з транспортування нафтопродуктів. Бо «Прикарпатзахідтранс» оскаржив постанови НКРЕКП до Рівненського окружного адміністративного суду та виграв лише тому, що на думку суддів НКРЕКП не мав взагалі починати перевірку по зверненню НАБУ. Мовляв, звернення НАБУ – це не є належною підставою для проведення перевірки. І у листопаді Восьмий апеляційний адміністративний суд це рішення підтримав.

Нагадаємо, це вже не перша поява рівненських суддів у справі щодо дизельного трубопроводу. У 2015 році суддя Господарського суду Рівненської області Ярослава Гудзенко задовольнила заяву «Прикарпатзахідтрансу» щодо отримання контролю над трубою. Після цього рішення фірма, яку повязували з оточенням Віктора Медведчука, і почала поставки російського палива в Україну. Щодо цього рішення НАБУ відкривало провадження, але підозри нікому не оголосили. У 2019 році Гудзенко звільнилась з Рівненського госпсуду і подала заяву на призначення суддею у Північний апеляційний суд Києва.

У 2019 році 51% «ПрикарпатЗахідтрансу» купив білоруський бізнесмен Микола Воробей, пов’язаний з президентом Білорусі Олександром Лукашенком. Продаж відбувся після візиту Віктора Медведчука до Лукашенка.