«Онур» розіграв 1,4 млрд на ділянку Київського півкільця, позбавившись «труханівців»
09.12.2020   //  

7 грудня Комунальна корпорація «Київавтодор» уклала договір з ТОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл»  на  капремонт ділянки дороги Т-10-27 Київське півкільце від вулиці Ватутіна до Одеської площі. Вартість контракту складає 1,37 млрд гривень. Про це повідомляється у системі «Прозорро». Згідно умов тендерної документації, нормативний строк виконання робіт  не перевищуватиме 24 місяців. В 2020 році вартість робіт з ремонту дороги складатиме 600 000 гривень.

20 листопада ДАСУ почала моніторинг тендеру на підставі виявлених нею ознак порушення закону.

Окрім «Онура» на тендер подали пропозиції ТОВ «Автомагістраль-Південь» та ПП «Київшляхбуд» з групи Генадія Труханова. Останнього до аукціону не допустили, бо у його довідці про наявність  парку машин та механізмів не вистачало позиції «Кран», довідка про досвід та кваліфікацію фахівців не була підписана уповноваженою особою з ведення кадрової роботи та головним бухгалтером. А надані замовнику накази на призначення працівників для підтвердження інформації у довідці про їх кваліфікацію та досвід, були на російській мові, що не відповідає вимогам тендерної документації. Не відповідали цим умовам і довідка про виконання аналогічних договорів з підтверджуючими документами до неї.

За мінімальної конкуренції на тендері ціна капремонту ділянки Київського півкільця від очікуваної вартості у 1,44 млрд гривень знизилась менше ніж на 5%.

Як писали раніше «Наші гроші», «Автомагістраль-Південь» та «Онур Конструкціон Інтернешнл» у 2016-2020 роках спільно взяли участь у 553 тендерах. В середньому обидві компанії демонстрували низький рівень знижки – не більше 3%.

За даними «Наших грошей», у 2017-2020 роках обидві компанії підтримували сталі господарські стосунки. «Автомагістраль-Південь» отримала від «Онуру» сукупно 603,76 млн гривень. Окрім вищевказаного субпідряду 257,14 млн грн  на ремонт Н-30, також значний контракт 261,44 млн грн був на дорогу Н-31 Дніпро-Царичанка-Кобеляки-Решетилівка. У свою чергу «Онур» отримав від «Автомагістраль-Південь» сумарно 6,35 млн гривень, найбільше 5,23 млн грн – за генпідрядні послуги по роботах на трасі Н-31.

Тендер на розробку проектно-кошторисної документації на капремонт ділянки Київського півкільця «Київавтодор» провів у липні. Тоді підряд виграло ТОВ «Сінк Плюс Міжнародна інжинірингова і консалтингова компанія» за аномально низькою ціною. При очікуваній вартості у 21,69 млн гривень «Сінк Плюс» запропонувала ціну за розробку документації в 5 млн гривень.

ТОВ «Сінк Плюс Міжнародна інжинірингова і консалтингова компанія» заснована у 2017 році в Києві, належить Ігорю Завійському, який на початку 2000-х був замголови «Укравтодору», у 2008-2010 рр очолював САД у Львівській області , а у 2012 році був головою наглядової ради ПАТ «ДАК «Автомобільні дороги України».

Засновниками столичної компанії «Онур Конструкціон Інтернешнл» є громадяни Туреччини Онур та Іхсан Четінджевіз, а також львів’янин Олег Фаріон, двоюрідний брат дружини Емре Караахметоглу, топ-менеджера «Онуру». Керівником «Онур Конструкціон Інтернешнл» з 2007 року є Їлдиз Бірол. Із нею пов’язана фірма турецька дорожня фірма «Onur Taahhut Tasimacilik Insaat Ticaret Ve Sanayi A.S».

«Онур Конструкціон Інтернешнл» з початку року виграв тендерів на 13,68 млрд гривень.