ГПУ «виграла» 11% житла у будинку Вавриша на «Арсеналі», але частину вже проміняла на квартири на околиці
09.12.2020   //  

ЖК Philadelphia Concept House

Господарський суд м. Києва 12 жовтня відмовився визнати недійсним договір між Генпрокуратурою і ТОВ «Оболоньторгстандарт» про дольову участь у будівництві ЖК Philadelphia Concept House на Кловському узвозі у Києві.

Цього вимагала ГО «Європейський закон і порядок», помічена раніше в завідомо програшних оскарженнях дозвільних документів по об’єктах девелоперів Perfect Group Дмитра Ісаєнка і Saga Development Андрія Вавриша.

У 2012-2013 роках за рішенням Кабміну в управління Генпрокуратури перейшли корпуси № 34 і №24 по вул. Московській, 8 – це територія заводу «Арсенал». У червні 2014-го на ці корпуси було зареєстровано право власності за державою в особі Генпрокуратури.

У травні 2015 року ГПУ в особі заступника генпрокурора Юрія Столярчука і «Оболоньторгстандарт» уклали договір реконструкції адміністративної будівлі з добудовою житлового будинку.

У травні 2018 року сторони змінили його назву – на договір про дольову участь у будівництві. При цьому у преамбулі до угоди сторони вказали, що будівля, яку мали реставрувати, в аварійному стані і реконструкції не підлягає. Тому її списали і знесли.

За договором Генпрокуратура отримує нежитлові приміщення площею 249 кв м, що відповідає списаній адмінбудівлі, а також 11% житлових та нежитлових площ об’єкта.

Квадратні метри сторони визначили після отримання у березні 2019 року експертного звіту проектної документації житлового комплексу.

Так, 11% становить 591 кв м площ квартир у вказаному ЖК. Однак, ще восени 2017 року фірма передала Генпрокуратурі 4 квартири загальною площею 247 кв м в інших будинках у Києві. Відтак, житлової площі залишилося передати 344 кв м.

Як «Нашим грошам» повідомили в Офісі генпрокурора, отримані у 2017 році квартири знаходяться на вул. Львівській та вул. Вишгородській. Станом на сьогодні ці квартири є службовими жилими приміщеннями Офісу Генпрокурора. Решту квартир прокуратура очікує отримати в ЖК Philadelphia Concept House. Остаточне рішення щодо передачі буде прийматися після введення об’єкту в експлуатацію.

Стосовно нежитлової площі в об’єкті, то ГПУ має отримати 249 кв м на першому поверсі з окремим входом, а також 213 кв м вбудованих нежитлових приміщень.

У своєму рішенні суд вирішив кілька проблемних моментів вказаного будівництва, що грає на користь ГПУ і забудовникам.

Зокрема, суд спростував твердження про відсутність економічного обґрунтування змісту та умов здійснення розподілу часток за оскаржуваним договором.

Суд послався на стан будівлі, яку мали реконструювати, яка, за наданими документами, була аварійною і була, врешті, знесена. Також суд навів лист Офісу Генпрокурора, де зазначено, що ГПУ отримувала від різних забудовників комерційні пропозиції щодо будівництва житлових будинків на зазначеній ділянці. Та ГПУ обрала саме «Оболоньторгстандарт» «з урахуванням найбільш економічно вигідної пропозиції». Втім, які були інші пропозиції – не наводиться.

Ще один проблемний момент – це відсутність сформованої конкретної ділянки забудови на момент видачі містом вихідних даних на проектування об’єкту будівництва.

Так, вихідні дані (містобудівні умови та обмеження) були видані у липні 2015 року на будівництво житлових будинків на місці нежитлової будівлі, що належить ГПУ (корпус № 24). Зауважимо, що жодного слова про реконструкцію не було. До слова, замовником цих вихідних даних було ТОВ «Інвестиційна компанія «Укрбуд Інвест» з орбіти тодішнього нардепа-забудовника Максима Микитася.

Вказані МУО видані на ділянку по вул. Московській, 8 корп. 24 у кварталі обмеженому вулицями М. Грушевського, Московської та Кловським узвозом. Це ділянка площею 25,28 га, що перебувала у постійному користуванні ДП завод «Арсенал». У МУО вказані орієнтовні показники відповідно до намірів будівництва, зокрема, площі забудови трьох будинків – 1,7 га, 0,78 га і 0,24 га.

Між тим будівництво житлового комплексу нині ведеться на ділянці площею 0,14 га (під колишнім корпусом № 34). Цю ділянку 0,14 га разом із ще однією ділянкою 0,91 га (під корпусом № 24) Генпрокуратура отримала у користування лише у травні 2017-го, тобто через майже два роки після видачі МУО. І лише у травні 2019 року КМДА змінило цільове призначення ділянки 0,14 га (із земель промисловості – на будівництво і експлуатацію житлового будинку), і дозволило використовувати її для будівництва житлового будинку.

Втім, суд, посилаючись на рішення у справі за позовом тієї ж ГО «Європейський закон і порядок» до ДАБІ України, дійшов висновку, що «оскільки у даному випадку відбувся виключно поділ земельної ділянки, на яку були видані містобудівні умови та обмеження, то на виділену земельну ділянку розповсюджуються дія містобудівних умов та обмежень від 30.07.2015, оскільки вони фактично стосуються цієї ж території».

Нагадаємо, обставини будівництва ЖК Philadelphia Concept House досліджуються в кримінальному провадженні по ч. 2 ст. 364 КК України (Зловживання владою або службовим становищем).

Замовником будівництва є ТОВ «Оболоньторгстандарт», генпідрядником – ТОВ «Спецмехбуд 21». Ці компанії пов’язані із Андрієм Вавришем – це колишній заступник директора Департаменту містобудування КМДА у 2010-2015 рр, а зараз – засновник і CEO компанії SAGA Development (раніше Riverside Development), друг екс-керівника Офісу Президента Андрія Богдана. А також – зі скандальним екс-чиновником Дмитром Ісаєнком – екс-заступником Мінрегіонбуду, якого звільнили через скандал із отриманням статусу учасника АТО. Він зараз є народним депутатом від партії «Опозиційна платформа – За життя» Віктора Медведчука. З Ісаєнком пов’язують групу будівельних компаній Perfect Group.

Ірина Шарпінська, «Наші гроші»