Верховний суд дозволив АМКУ розривати Коломойського за бензинову змову по матеріалам НАБУ
08.12.2020   //  

Верховний Суд скасував рішення судів попередніх інстанцій, якими було заблоковано розслідування АМКУ проти низки компаній з групи «Приват» Ігоря Коломойського, та направив справу на новий розгляд. Про це повідомила «Ліга антитрасту».

В 2016 році АМКУ завдяки зібраним НАБУ доказам підійшов дуже близько до того, щоб оштрафувати 174 компанії-оператори АЗС групи «Приват» , в тому числі «Укрнафту», за цінову змову на сотні мільйонів гривень.

«Укрнафта» через суд домоглась вилучення із антимононопольної справи доказів, зібраних НАБУ. Серед них в тому числі була електронна переписка менеджерів компаній. Суди першої та апеляційної інстанції зобов’язали АМКУ не використовувати матеріали від НАБУ. (https://cutt.ly/tge8TV2 https://cutt.ly/6ge4QKx). Але Комітет поскаржився до Верховного Суду та виграв.

12 листопада 2020 року Верховний Суд (https://cutt.ly/YhfPjAW) скасував рішення попередніх інстанцій та направив справу на новий розгляд до суду першої інстанції.

В постанові Верховний Суд зазначив, що АМКУ звернувся до НАБУ на законних підставах. Конституція України дозволяє втручання в особисте життя особи в інтересах економічного добробуту, оскільки однією з передумов останнього є підтримання державою в особі АМКУ належного рівня економічної конкуренції у господарській діяльності.

Нагадаємо, раніше експерти «Ліги антитрасту» проаналізували чи має АМКУ повноваження використовувати подібну інформацію у своїх розслідуваннях.

Інші судові рішення, які підтверджують можливість використання АМКУ матеріалів досудового розслідування у якості доказів у справі: https://cutt.ly/0hfHc4B https://cutt.ly/ghfHUWH