Тендер під знос: АМКУ повернув білорусів на 355 мільйонів, прибравши Шкіля із спаринг-партнером
08.12.2020   //  

3 грудня тендерна колегія Антимонопольного комітету зобов’язала Службу автомобільних доріг у Чернігівській області скасувати рішення про відхилення тендерної пропозиції ОАО «ДСТ №2, г. Гомель» на тендері з капітального ремонту дороги Н-07 Київ-Суми-Юнаківка на ділянці км 198+550 – км 205+150 очікуваною вартістю 354,88 млн гривень. Про це стало відомо з резолютивної частини рішення, опублікованої на сайті «Прозорро».

На тендер Чернігівської САД початково подалося 4 компанії – окрім Скаржника, два представники Національної асоціації дорожників України – ТОВ «Автомагістраль-Південь» та ТОВ «Спільне українсько-німецьке підприємство «Автострада», а також ТОВ «ШБУ-77». За результатами розгляду ТП Замовник відхилив білоруську компанію і «Автомагістраль-Південь».

Згідно з позицією Чернігівської САД, білоруська компанія вказала невірну загальну відстань транспортування асфальтобетонної суміші та ЩМАС від асфальтобетонного заводу до місця ремонту у власній транспортній схемі. Також «ДСТ №2, г.Гомель» не надало документів, які б підтверджували, що один із заводів підприємства атестований на виготовлення асфальтобетонних сумішей та ЩМАС, що також є невідповідністю умов ТД.

За словами експертки платформи «Ліга антитрасту» Ганни Сулими, на усунення вказаних невідповідностей у ТП Замовник мав надати компанії 24 години, а не відхиляти її пропозицію з тендеру одразу.

В результаті тендерна колегія АМКУ погодилася із доводами Скаржника і зобов’язала САД скасувати його відхилення. Окрім цього, колегія за результатами розгляду скарги постановила скасувати допущення до торгів «Автостради» та «ШБУ-77».

Згідно з позицією Скаржника, «Автострада» у складі своєї ТП надала договори про використання техніки, укладені не з власником цієї техніки; також до деяких договорів про використання техніки були відсутні сторінки з печатками та реквізитами. «ШБУ-77» же надало банківську гарантію, в якій було посилання на нечинну редакцію тендерної документації. Скасувавши допущення обох компаній до аукціону, колегія фактично визнала, що вони мали недоліки у своїх ТП, а тому Замовник допустив їх до торгів незаконно.

У разі виконання рішення АМКУ, Замовник може прийняти рішення про відміну процедури закупівлі, адже після відхилення обох компаній на тендері лишиться лише білоруське ОАО «ДСТ №2, г. Гомель».

«ДСТ № 2 г.Гомель» входить у Білоруський державний холдинг «Белавтодор».

Вінницьким підприємством ТОВ «Спільне українсько-німецьке підприємство «Автострада» володіє Максим Шкіль – екс-помічник нардепа «Партії регіонів» Миколи Дем’янка. З початку року виграла тендерів на 8,52 млрд гривень.

Власником ТОВ «ШБУ-77»  є киянин Андрій Білоус – менеджер будівельного холдингу кремлівського олігарха Олега Дерипаски.

Протягом 2020 року ТОВ «ШБУ-77» і ТОВ «СУНП «Автострада» подавалися на одні й ті ж тендери 20 разів, з них 19 разів – на тендери Служби автомобільних доріг у Чернігівській області.