Чому в Слобідці вже три роки не можуть збудувати очисні споруди і куди зникли 1,4 мільйона
07.12.2020   //  

Восени 2017 року КП «Облтрансбуд» оголосило торги щодо будівництва очисних споруд у смт. Слобідка Кодимського району очікуваною вартістю 14,83 млн грн. На них прийшли ТОВ «Промтехвод» із ціною 14,82 млн грн. і ТОВ «Будівельна компанія «Авра» із ціною 14,59 млн грн. Ніхто не знижував ціну на аукціоні. Переможцем стала дешевша «Авра».

Спершу строк виконання був до кінця 2018 року, потім його продовжили на 2019 рік, а потім і на 2020 рік. Однак за три роки очисні споруди так і не збудовано. Поліція із січня 2019 року розслідує можливе розкрадання коштів, а виробник «Промтехвод» намагається через суд стягнути недоотримані ним кошти з посередника, в якого «Авра» придбала обладнання.

У червні 2018 року замовник виплатив «Аврі» аванс у розмірі 3,83 млн грн. на придбання та доставку матеріалів, конструкцій, виробів та для виконання робіт. За даними слідства, того ж самого дня «Авра» перерахувала ТОВ «Чорноморський пантеон» більшу частину отриманих коштів у розмірі 2,99 млн грн. у якості передоплати за придбане обладнання.

Зокрема замовили дві великі блокові установки біологічної очистки стічних вод СПБО-60, насоси, електролізні установки, аератори та інше. У вересні 2018 року замовник підписав акт, що прийняв у «Аври» обладнання на 3,83 млн грн. Також вони підписали «Довідку про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за вересень 2018» на таку ж суму.

«Чорноморський пантеон» не був виробником. Він замовив обладнання у «Промтехводу» на 3,85 млн грн., з яких виробник отримав тільки 2,45 млн грн. «Промтехвод» повідомив «Нашим грошам», що влітку 2018 року відвантажив усе обладнання. Однак «Чорноморський пантеон» забрав у Києві тільки невелике, а дві десятитонні установки СПБО-60 лишив, не маючи спецтранспорту і вантажопідйомних механізмів.

За словами виробника, установки досі стоять (фото) надворі по вул. Переяславська, 6А у Бортничах, де він орендував офіс. Цьогоріч «Промтехвод» подав на «Чорноморський пантеон» до суду, щоб стягнути несплачений залишок коштів – 1,39 млн грн. Утім, фірма змінила засновника, директора та місце реєстрації з Одеси на Київ, а за новою адресою її знайти не вдалось.

Отже, десь між замовником і виробником «загубилось» близько 1,38 млн грн., адже слідство виявило, що монтаж очисних споруд не проводивсь, а на їх місці пустир.

Поліція допитала у якості свідка начальника служби економічної безпеки «Аври». Він заявив, що «Авра» закупила вищезгадане обладнання на суму 3,83 млн грн., але у зв’язку з закінченням фінансування будівництва обладнання перебуває у виробника, тобто у «Промтехводу», якому необхідно сплатити грошові кошти в сумі 1,08 млн грн.

Таку ж суму – 1,08 млн грн. – «Авра» у квітні 2020 року стягнула з «Облтрансбуду» через Господарський суд Одеської області. Вона заявила в суді, що договірна ціна у 14,82 млн грн. складалась із 9,66 млн грн. на будівельні роботи і 4,93 млн грн. на обладнання. Тому вона купила обладнання на 4,91 млн грн., але замовник прийняв на 3,83 млн грн., а решту відмовився. Замовник відповів, що договір не зобов’язує його оплачувати обладнання на цьому етапі та що «Авра» не виконала будівельні роботи. Однак суд став на бік «Аври».

На момент тендеру «Авра» була зареєстрована в Одесі на місцевого адвоката Віталія Яблочкіна, який володіє та керує ТОВ Юридична компанія «Атлант». Керував «Аврою» Ігор Бодак, чия дружина Лариса Бодак очолює загальний відділ апарату Роздільнянської міськради Одеської області. У складі тендерної пропозиції «Аври» була довідка про несудимість Бодака, де було сказано, що прокуратура в 2015 році повідомила йому про підозру в службовій недбалості на посаді директора ТОВ «Сервіс «НЗ».

Слідство вважає, що він передав печатку того підприємства третій особі тане контролював його діяльність, що зрештою призвело до підробки актів виконання робіт із техобслуговування і ремонту обладнання газових котелень учбових закладів Роздільнянського району в 2014-2015 роках. Унаслідок цього державі були завдані збитки на загальну суму 252 тис грн.

На момент авансу «Авра» вже належала Юрію Унтілову з Одещини та новому директору Ігорю Непомящому з Одеси. Нині ж засновником є тільки директором Ігор Непомящий.

Юрій Унтілов у 2015 році висувався від ВО «Батьківщина» в Одеську міськраду. Ігор Непомящий з Аллою Непомящою володіє ТОВ «БК «Євробудконстракшн», де працював Ігор Бодак. Це будівельна компанія, котра будує ЖК «Авторський район» на замовлення ТОВ «Рів’єра Девелопмент», яке через ТОВ «Перлина регіону» належить Михайлу Партікевичу, Ігорю Буркінському та президенту ПАТ «Одесагаз» Ігорю Учителю.

Одеським «Чорноморським пантеоном» на момент тендеру та авансу володів та керував Андрій Волошин з міста Кодима на Одещині, який також є засновником директором ТОВ «Аліот Трейдінг». У 2019 році «Чорноморський пантеон» було перереєстровано у Києві на нового директора Олександра Козака з Одеси. Із 2020 року «Чорноморський пантеон» та «Аліот Трейдінг» фігурують як посередники у справі поліції про можливе розкрадання коштів на ремонті Одеської обласної школи вищої спортивної майстерності «Олімпієць».

Ексначальник Управління захисту економіки в Одеській області Департаменту захисту економіки Національної поліції України Олексій Семенцов вказував у декларації за 2018 рік, що його співмешканка Кристина Ісмаїлова орендувала у «Чорноморського пантеону» Porsche Cayenne 2018 року випуску. На ринку такий автомобіль коштує $63-179 тис, або 1,79-5,09 млн грн. Торік Семенцов був звільнений, а цьогоріч пройшов у Одеську облраду від «Слуги народу», чий список очолював міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

Комунальний «Облтрансбуд» Одеської облради на момент тендеру очолював Микола Непомящий (перед тимперший заступник начальника Управління Одеської облради з майнових відносин), а на момент авансу – Василь Снитко, який обіймає посаду донині.

Анна Сорока, «Наші гроші»