«Івченко-Прогрес» замовив швейцарський фрезерувальний верстат за 19 мільйонів
06.12.2020   //  

ДП «Запорізьке машинобудівне конструкторське бюро «Прогрес» імені Академіка О.Г.Івченко ДК «Укроборонпром» 23 листопада за результатами тендеру замовило компанії «Alfleth Engineering AG» (Швейцарія) фрезерувальний верстат за 19,22 млн грн., або 816 швейцарських франків. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

У березні 2021 року поставлять новий п’ятиосьовий високопродуктивний обробний центр портальної конструкцій VERSA 645 linear (3430-000) із системою числового програмного керування Heidenhain TNC 640 виробництва компанії «Fehlmann AG» (Швейцарія) не раніше 2020 року. Верстат призначений для виготовлення титанових деталей авіаційних двигунів. Його укомплектують ріжучим і допоміжним інструментом, оснасткою для обробки тестових деталей. Постачальник проведе пусконалагодження та навчання.

Аванс 30% виплатять протягом 20 днів після підписання договору, ще 50% – протягом 15 днів після попереднього приймання обладнання на заводі виробника, а 20% – протягом 10 банківських днів після пусконалагодження. Гарантійний строк становитиме три роки.

На торги прийшли чотири фірми. За підсумками аукціону вони запропонували такі ціни:

  • 19,20 млн грн. – ТОВ «СП «Стан-Комплект» за верстат GS 600/5-T виробництва «Alzmetall» (Німеччина);
  • 19,20 млн грн. – ТОВ «Ціль-8» за верстат DMU65 monoblock виробництва «DMG Mori» (Німеччина);
  • 19,22 млн грн. – компанія «Alfleth Engineering AG» за верстат VERSA 645 linear виробництва «Fehlmann AG» (Швейцарія);
  • 20,27 млн грн. – компанія «A&F – Technologie AG» за верстат K3iX 8 Five виробництва «Huron Graffenstaden S.A.» (Франція).

Отже, за ціною виграв «Стан-Комплект». Однак при оцінці ціна важила 90%, а решта 10% припадало на неціновий критерій «укладання договору з нерезидентом». Тому зрештою за приведеною по формулі ціною перемогла компанія-нерезидент «Alfleth Engineering AG».

Закупівлю, яка не підпадає під закон «Про публічні закупівлі», провели за допороговою процедурою.

Після публікації «Наші гроші» отримали від «Укроборонпрому» листа щодо врахування пільг при оподаткуванні під час проведення закупівель. Неціновий критерій використовується для збалансованого підходу, який урівноважує наявність різних умов пропозиції учасників. Докладніше див. «Як «Укроборонпром» використовує неціновий критерій «умови постачання» для закупівель з податковими пільгами на імпорт».

Ціна угоди виявилась на 9% нижчою від очікуваної вартості закупівлі у 21,21 млн грн.

Швейцарська «Alfleth Engineering AG» на чолі з Томасом Фляйшером є ексклюзивним представником «Fehlmann» в Україні. За даними «ВДЗ», у 2012 році «Івченко-Прогрес» замовив їй прецизійний токарно-лобовий верстат з автоматичними циклами, цифровими приводами і софтом за 690 тис євро. Крім того, у довідці про досвід компанія зазначила, що поставляла «Прогресу» фрезерувальні обробні центри у 2007, 2018 та 2019 роках.