НАБУ перевіряє отримання Гройсманом хабаря від Микитася за призначення його людини в «Укрбуд»
05.12.2020   //  

Детективи НАБУ і прокурори САП перевіряють обставини ймовірного надання неправомірної вигоди у 2017 році Максимом Микитасем на користь прем’єр-міністра Володимира Гройсмана у розмірі 75 млн грн за призначення Олександра Лятамбора президентом Української державної будівельної корпорації «Укрбуд».

Про це свідчать дані закритої ухвали слідчого судді Вищого антикорупційного суду Сергія Мойсака від 26 листопада, яку оприлюднив журналіст Влад Сидоренко на своїй сторінці у Facebook  та у Телеграм-каналі телеканалу «Свободный».

Вказаною ухвалою слідчий суддя надав детективам і прокурорам дозвіл на проведення обшуку у приміщеннях, які перебувають у фактичному користуванні ТОВ «Укрбуд Девелопент» по вул. Богданівська, 10. Обшук проводиться у рамках розслідування кримінального провадження № 52020000000000653 від 20.10.2020 за ч. 4 ст. 368, ч. 4 ст. 369 КК (надання і одержання неправомірної вигоди службовій особі).

За версією слідства, екс-нардеп Максим Микитась на початку вересня 2017 року пообіцяв тодішньому прем’єру Володимиру Гройсману нежитлові приміщення у ЖК «Аристократ» (вул. Євгена Коновальця, 34) площею до 2 тис кв м і вартістю не більше 2 млн дол. (52 млн грн) при дійсній ринковій вартості на той час – не менше 6 млн дол.(156 млн грн) за призначення Лятамбора президентом Української державної будівельної корпорації «Укрбуд».

Відповідне розпорядження Гройсман підписав 13 вересня.

Після чого, як вказується в ухвалі, у грудні 2017 року Володимир Гройсман за пособництва Коваленка В.Л. на ім’я Гижка Ю.П. отримали у власність приміщення у вказаному житловому комплексі – офіси, машиномісця і мотомісця. За даними слідства, ці приміщення були продані вказаним особам за заниженою вартістю. Різниця між фактично сплаченою Гройсманом сумою та дійсною ринковою вартістю майнових прав на вказану нерухомість становить 75 млн грн.

Забудовником ЖК «Аристократ» є ТОВ «Укрбуд Девелопмент».

Як повідомив редактор «Цензор.Нет» Юрій Бутусов, обшуки на підставі цієї ухвали відбулися 1-2 грудня.

Нагадаємо, днями Максим Микитась сплатив державі 50 млн грн збитків у справі НАБУ про аферу з квартирами для Нацгвардії. Йому було змінено запобіжний захід із тримання в СІЗО на цілодобовий домашній арешт. Як стало відомо, Микитась пішов на співпрацю зі слідством і, зокрема, дав покази стосовно заступника керівника Офісу Президента Олега Татарова, а саме: про дачу Татаровим хабара заступнику керівника державного експертного центру за підробку експертизи, а саме – зменшення суми збитків у справі НАБУ про арефу з квартирами для Нацгвардії з 81 до 7 млн грн.

Юрій Гижко є давнім партнером родини Гройсманів.

Стосовно згаданого в ухвалі «Коваленка В.Л.» – це, ймовірно, є Віталій Коваленко, який в часи мерства Гройсмана у Вінниці очолював відділ організаційного забезпечення апарату міськради, а в часи прем’єрства Гройсмана був заступником керівника Апарату Прем’єр-міністра України. Крім того, Коваленко працював в Апараті Верховної Ради у той час, коли Гройсман був спікером. Його дружина Марія Коваленко була помічником нардепа VIII скликання Сергія Кудлаєнка, який на час обрання нардепом у 2014 році був директором Департаменту адміністративних послуг Вінницької міськради.

Ірина Шарпінська, “Наші гроші”