Менеджер Шумахера не зміг оскаржити умови тендеру на дорогу до Одеського порту за 2,28 млрд гривень
04.12.2020   //  

24 листопада адмінколегія АМКУ відмовила в скарзі ТОВ «Еліт-Строй» усунути вимогу до учасників тендеру мати річний дохід (виручку) не менше 90% від очікуваної вартості закупівлі як доказ їх фінансової спроможності. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Мова йде про підряд на будівництво автодороги загального користування державного значення М-28 Одеса – Южний – /М-14/ з під’їздами (під’їзд до Одеського морського порту) очікуваною вартістю 2,28 млрд гривень. Замовником тендеру виступає Служба автомобільних доріг в Одеській області.

В скарзі від 13 листопада «Еліт-Строй» зазначає, що вимога мати річний дохід не менше 90% від очікуваної вартості тендеру має дискримінаційний характер, так як її може виконати лише три компанії в дорожній галузі України. Це вже зареєстровані на тендер «Автомагістраль-Південь» (виручка в 2019 році склала 6,34 млрд гривень), турецький «Онур» ( в 2019 році виручка – 4,29 млрд гривень) та «Ростдорстрой» ( в 2019 виручка – 2,24 млрд гривень).

На це адмінколегія АМКУ відповіла, що «відповідно до частини третьої статті 16 Закону у разі встановлення кваліфікаційного критерію фінансової спроможності замовник не має права вимагати  надання підтвердження обсягу річного доходу (виручки) у розмірі більшому, ніж очікувана вартість предмета закупівлі». Тому  САД в Одеській області вимогу закону не порушила в  підстав для задоволення скарги немає.

ТОВ «Еліт-Строй» було засноване в Одесі у 2003 році Олександром Травкіним. Травкін  також є засновником газети «Деловая Одесса» та керівником ТОВ «Укрбудспецтех» бізнесмена Леоніда Клімова, власника збанкрутілого «Імексбанку».

В 2016 році у власниках ТОВ «Еліт-Строй» з’явилось ТОВ «Фінансово-правова група «Константа», в засновниках цієї компанії на початку 2000-х також значився Травкін. Проте з 2011 року єдиним бенефіціаром «Константи» виступає Олег Аленченко, який сьогодні значиться  єдиним власником ТОВ «Еліт-Строй». Аленченко є власником ТОВ «Хаджибей-2» і підписантом ТОВ «Риболовецько-рекреаційний центр «Дунай». Ці фірми прописані в Одесі за адресою вул. Генуезька, 1а. За цією адресою прописана і фірма «Ростдорстрой», що належить Юрію Шумахеру, депутату Одеської міськради з партії «Довіряй ділам» Генадія Труханова.

«Еліт-Строй», за інформацією з «Єдиного державного реєстру судових рішень», виконувала в Одесі ремонт частини автодороги Вантажного митного комплексу ТОВ «Євротермінал» за 293 тис гривень.

Аукціон з тендеру на будівництво автодороги загального користування державного значення М-28 Одеса – Южний – /М-14/ з під’їздами (під’їзд до Одеського морського порту) очікуваною вартістю 2,28 млрд гривень має відбутися 24 грудня.

На тендер окрім «Еліт-строю» також подалися три найбільших фаворита «Укравтодора» – ТОВ «Автомагістраль-Південь», ТОВ «Ростдорстрой» та турецька компанія «Онур тааххут ташимаджилик иншаат тиджарет ве санай аноним ширкети».

«Еліт-Строй» орендує будівельну техніку в чотирьох одеських фірмах – ТОВ «Спецтехніка-Юг», ТОВ «Лігна Трейд», ТОВ «Спецтехніка Юг -М» та «Терра-Строй», а також у зареєстрованому у Івано-Франківську ТОВ «Маш Інвест». Як писали раніше «Наші гроші», «Еліт-Строй» в жовтні вже оскаржувало інші умови документації цього тендеру, проте безуспішно. Зокрема те, що аналогічним договором може вважатись саме підряд з будівництва, реконструкції або капремонту автодороги державного значення. Тобто підряди з середнього ремонту замовником прийматися до уваги не будуть. Претендент також вимагав прибрати вимогу про виконання аналогічних договорів не менш, ніж на 85% від загальної ціни, а також скаржився, що  замовник вимагає об’єм основних робіт у аналогічних договорах значно більший за обсяг, передбачений в технічному завданні тендеру.