Зоопарк Кернеса сховав ціни будівництва океанаріуму членом виконкому за півмільярда
03.12.2020   //  

Комунальна організація «Харківський зоологічний парк» Харківської міської ради 27 листопада за результатами тендеру замовила ПрАТ «Трест Житлобуд-1» будівництво океанаріуму вартістю 475,36 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До кінця 2021 року підрядник має звести двоповерхову напівкруглу будівлю океанаріуму з власною котельнею, влаштувати інженерні мережі та протипожежні системи, придбати і змонтувати обладнання, благоустроїти та озеленити прилеглу територію в зоні «Водяний світ» зоопарку. Зали експозиції всередині океанаріуму будуть відповідати географічним зонам: «На далекій Амазонці», «Суворі моря», «Риби коралових рифів», «Тропічні моря» тощо. Роботи на 39% суми виконає субпідрядник ПрАТ «Південспецатоменергомонтаж».

Підсумкова відомість ресурсів та кошториси не опубліковані, що не дозволяє порівняти ціни матеріалів та обладнання з ринковими цінами на предмет можливого завищення.

Вартість договору на 3% нижча від очікуваної вартості закупівель у 488,01 млн грн.

«Трест Житлобуд-1» належить Олександру Харченку, колишньому депутату Харківської облради від Партії регіонів, а нині – члену виконкому Харківської міськради. Він також володіє вищезгаданим харківським субпідрядником «Південспецатоменергомонтаж».

Усього з 2008 року переможець отримав державних підрядів на загальну суму 3,48 млрд грн. У тому числі 2,08 млрд грн. із 2017 року на реконструкцію Харківського зоопарку.

Єдиним конкурентом було ТОВ «Індіго Груп» Олександра Кондакова, яким керує Павло Бабенко. Раніше Бабенко був співзасновником суперника разом із Віталієм Говорухою.

Звільнений у 2019 році заступник голови Харківської ОДА Євген Шахненко декларував, що його син Євген Шахненко-молодший отримував кошти від Павла Бабенка як зарплату за основним місцем роботи, а також від «Індіго Груп» – за цивільно-правовою угодою.

У 2019 році Шахненка брали під домашній арешт за підозрою в службовій недбалості щодо реконструкції очисних споруд каналізації Малоданилівської селищної ради.

«Індіго Груп» була головним підрядником з відновлення Балаклії (Харківська обл.) після вибухів на військових складах. Із нею уклали 33 договори на 38,28 млн грн. За даними «Харківського антикорупційного центру», фірма формувала дефектні акти після виділення коштів, не виконувала заплановані роботи, завищувала вартість будматеріалів в рази. За підрахунками керівника «ХАЦ» Дмитра Булаха, було привласнено близько 50% коштів.