Підприємці з «Лігою антитрасту» заявили в АМКУ заяву про порушення «Visa» та «MasterCard»
03.12.2020   //  

«Ліга антитрасту» підготувала зразок заяви до АМКУ про антимонопольні порушення міжнародних платіжних систем «Visa» та «MasterCard». Підприємці, що переплачують за їх послуги, можуть заповнити заяву, підписати та направити її до Антимонопольного комітету. Частина бізнесменів, що відразу відгукнулись на пропозицію «Ліги антитрасту», це вже зробили.

Порушення стосується завищеного розміру комісії інтерчейндж, яку встановлюють «Visa» та «MasterCard», та яка є головною складовою комісії за здійснення безготівкових транзакцій. Розмір української комісії від 1,7 до 3 відсотків – у сім разів перевищує європейський рівень. Та чим дрібніше бізнес, тим більшу комісію він платить. В той час як в Європейському союзі розмір комісії інтерчейндж обмежений нормативно та не може перевищувати 0,2% для дебетових карт та 0,3% для кредитних.

На додаток, українські підприємці щомісяця платять 300-400 грн. за обслуговування кожного POS-терміналу. В результаті підприємець з обігом 5 млн.грн. платить банку та платіжним системам близько 150 тис.грн. на рік так званого податку на «безнал».

Розвинений світ роки тому зіткався з цим викликом та подолав його. «Visa» та «MasterCard» відшкодували європейському та американському бізнесу мільярдні збитки: США – $6,2 млрд., Великобританія – £600 млн. А розмір комісії було обмежено на нормативному рівні.

«Ми впевнені, що український бізнес має право на рівні умови для конкуренції з підприємцями з інших країн. Та не має платити монопольну ціну лише тому, що на відміну від розвинених держав, наші чиновники не можуть здолати фінансове лобі двох потужних транснаціональних компаній. Ми вдячні бізнесменам, що зголосились на нашу пропозицію та підписали колективну заяву. І заздалегідь дякуємо всім тим, хто найближчими днями зробить теж саме. Не думайте, що хтось підписав, звернувся, а значить цього достатньо і ви можете просто очікувати доки перемогу для всіх здобудуть інші. Чим більше заяв ми направимо в Антимонопольний комітет, тим вище шанси, що відомство без зволікань з цим розбереться. Ми маємо продемонструвати, що нам не байдуже та ми готові відстоювати свої права. На заповнення заяви, підписання та направлення до АМКУ ви витратите годину, але за наслідком можете зекономити мільйони гривень. Воно точно того варте», – відмітили у «Лізі антитрасту».

 

За посиланням (https://bit.ly/3qfSyC9) ви знайдете текст заяви та інструкцію, як її заповнити, підписати та направити в АМКУ

 

Якщо вам подобається те, що ми робимо – задонатьте https://secure.wayforpay.com/payment/league_antitrust Тоді ми зможемо робити ще більше.