Антимонопольному комітету поскаржились на незаконність придбання «Дніпрометизу» групою Тігіпко
03.12.2020   //  

«Ліга Антитрасту» звернулась до АМКУ щодо перевірки законності набуття контролю над «Дніпрометизом» кіпрською компанією з невідомим власником, що в подальшому передала його структурам Тігіпко.

08.10.2020 Антимонопольний комітет дозволив компанії «Aгімант Лімітед» (Кіпр) з групи «ТАС» Сергія Тігіпка набути контроль над компанією «Діалзоне Холдинг Лтд» (Віргінські Острови), яка володіла 99% акцій заводу «Дніпрометиз», на підставі акціонерної угоди з «Сарторіус Лімітед» (Кіпр).

Експерти «Ліги Антитрасту» проаналізували ланцюг набуття компаніями контролю над компанією «Діалзоне Холдинг Лтд», та дійшли до таких висновків:

З 26.10.2017 акції «Діалзоне Холдинг Лтд» (власника «Дніпрометизу») обліковувались у «Блоссом Інвестментс ОУ». Але контроль залишався у групи «Сєвєрсталь» підсанкційоного громадянина РФ Олексія Мордашова. Враховуючи накладені санкції, «Сєвєрсталь» не мала права будь-яким чином відчужувати акції компанії.

Через три роки, як стало зрозуміло з останнього рішення Комітету, одноособовий контроль над «Діалзоне Холдинг Лтд» (власником «Дніпрометизу») якимось чином перейшов до нової компанії «Сарторіус Лімітед» (Кіпр). З відповіді АМКУ на наш запит слідує, що жодних дозволів на перехід контролю від «Сєвєрсталі» до «Сарторіус Лімітед» АМКУ не надавав. І по суті не міг надати, бо це є порушенням санкційного законодавства.

І вже 08.10.2020 АМКУ дозволив групі «ТАС» набути контроль над «Діалзоне Холдинг ЛТД», а значить і «Дніпрометизом». При цьому ця транзакція вже не попадала під санкційне законодавство, оскільки контроль над компанією передавала «ТАСу» не підсанкційна «Сєвєрсталь», а невідома до цього кіпрська «Сарторіус Лімітед».

«Кому належить «Сарторіус Лімітед» – також невідомо, бо в рішенні АМКУ ця інформація визначена як конфіденційна. Як і невідомо, яким чином в обхід законодавства про санкції, відбулась передача контролю від підсанкційної «Сєвєрсталі». Враховуючи те, що перехід контролю від «Сєвєрсталі» до «Сарторіус Лімітед» відбувся не тільки в обхід санкційного законодавства, і й в обхід самого АМКУ та дозвіл на це не отримувався, ми вбачаємо в таких діях ознаки порушення антимонопольного законодавства. Тому звернулись до АМКУ із заявою щодо перевірки зазначеної транзакції», – відмітили у «Лізі антитрасту».

У випадку підтвердження факту вчинення порушення, компаніям загрожуватиме не тільки штраф в розмірі до 5% річного обороту. Це може бути, в тому числі, підставою для визнання транзакцій недійсними.