ОАСК відновив вихідні дані на скандальну забудову на Подолі, яку ДАБІ визнала такою, що суперечить Генплану
02.12.2020   //  

Суд визнав протиправним та скасував рішення Головного інспектора будівельного нагляду Департаменту Державної архітектурно-будівельної інспекції у місті Києві від 22 травня 2018 року про скасування дії містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки на вул. Вознесенський узвіз, 28-30 у Подільському районі столиці. Про це свідчить рішення Окружного адмінсуду м. Києва від 23 листопада.

Вказані містобудівні умови та обмеження (МУО) були видані 25 вересня 2012 року замовнику будівництва – Київському учбово-виробничому підприємству №3 Українського товариства сліпих (УТОС) для будівництва житлового будинку з підземним паркінгом на ділянці площею 0,57 га на вул. Вознесенський узвіз, 28-30.

У травні 2018 року на підставі акту позапланової перевірки інспектор Департаменту ДАБК у м. Києві ці МУО скасував, оскільки наміри забудови суперечать Генплану столиці. Функціональне призначення землі, на якій ведеться будівництво, є територією громадських будівель і споруд, а не житлової забудови.

Крім того, інспектори виявили невідповідність висоти забудови, яка не може перевищувати 27 м в цьому ареалі і про це було вказано в історико-містобудівному обґрунтуванні. Однак, у МУО дозволена більша висотність об’єкта.

УТОС рішення ДАБК оскаржив до суду. Одним з аргументів стала теза про те, що забудовники не несуть відповідальності і не можуть зазнавати негативних наслідків у зв’язку з невідповідністю Генплану, адже МУО їм видав уповноважений орган КМДА.

Розглянувши справу, ОАСК визнав протиправним рішення Департаменту ДАБК у м. Києві про скасування МУО забудови ділянки на вул. Вознесенський узвіз, 28-30.

Посилаючись на дані Держкадастру і держакт на землю, ОАСК дійшов висновку, що ділянка відноситься до земель житлової та громадської забудови, а наміри забудови відповідають Генплану. Відтак, суд назвав недоведеними та безпідставними посилання ДАБК на порушення Управлінням містобудування та архітектури КМДА закону під час видачі МУО через невідповідність намірів забудови ділянки вимогам Генплану.

Втім, відзначимо, що відповідно до даних Містобудівного кадастру м. Києва, вказана ділянка є територією виключно громадських будівель та споруд.

Суд також згадав, що ділянка забудови знаходиться на землях історико-культурного призначення. Посилаючись на іншу судову справу, суд зазначив, що забудовник виконав вимоги закону і МУО, а саме: узгодив проектну документацію з органами охорони культурної спадщини, отримав у цих органах відповідний дозвіл; а також погодив проектну документацію з Інститутом археології НАН України та Українським товариством охорони пам’яток історії та культури (УТОПІК).

Поза тим, суд дійшов висновку, що ДАБК прийняв рішення про скасування дії МУО, вийшовши за межі своїх повноважень і за відсутності законних підстав. Суд послався на те, чинна на момент видання спірних МУО редакція закону «Про регулювання містобудівної діяльності» не передбачала можливості скасування містобудівних умов та обмежень. Таку можливість законодавець передбачив у законі «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення містобудівної діяльності», який набрав чинності 10 червня 2017 року.

Нагадаємо, на вул. Воскресенський узвіз, 28-30 будується ЖК «Поділ Град Vintage». Його починали будувати структури екс-нардепа Максима Микитася, який наразі є підозрюваним у справі НАБУ і перебуває в СІЗО.

Нинішніми бенефіціарами цієї забудови є структури, пов’язані із екс-керівником ДАБІ Києва в часи Януковича Сергієм Кучером, сином екс-мера столиці Степаном Черновецьким та «смотрящим за Києвом» від ОП Денисом Комарницьким.

Про махінації, завдяки яким ділянка на Вознесенському узвозі, 28-30 незаконно опинилася під забудовою житловим комплексом, читайте у статті «Як вкрасти землю в Києві, прикрившись незрячими людьми».