АМКУ виявив олігополію на українському ринку скляних пляшок для ліків
30.11.2020   //  

АМКУ рекомендував компанії «Біо мед скло» продавати скляні пляшки для ліків за єдиною прийнятою та оприлюдненою комерційною політикою. Про це повідомила «Ліга антитрасту» з посиланням на рішення Комітету.

В Україні є ще один олігопольний ринок – виробництва скляних пляшок для лікарських засобів. Їх виробляють тільки два заводи: ПрАТ «Біо мед скло» та и ПрАТ «Костопільський завод скловиробів», кожен з яких може претендувати на звання монополіста. І хоча між ними є певна цінова конкуренція, але виробнику лікарських засобів непросто перейти від одного до другого виробника тари. Бо, як мінімум, інформація про пакування міститься в реєстраційному досьє на ліки, а значить при переході треба проходити непрості бюрократичні процедури.

До Антимонопольного комітету з заявою про порушення антимонопольного законодавства одним з цих виробників «Біо мед скло», звернулась компанія-виробник ліків ТОВ «Юнік фарма». Компанія скаржилась, що саме їй завод поставляє пляшки за вищими ніж іншим покупцям цінами, в чому вона вбачала зловживання монопольним становищем.

АМКУ провів дослідження та опублікував звіт із висновками:

▪️Ознаки монополії є;

▪️Ринок олігопольний;

▪️Комерційні політики двома виробниками не прийняті;

▪️Ціни у виробників різні та є ознаки цінової конкуренції;

▪️«Біо мед скло» дійсно дуже по різному підходить до укладення угод з різними своїми покупцями та навіть з одним покупцем по різним поставкам;

▪️Непрозорість та непередбачуваність комерційної політики «Біо мед скло» дійсно може призводити до порушень антимонопольного законодавства та прав їх споживачів;

▪️Історія з «Юнік фарма» скоріш схожа на спір двох господарюючих суб’єктів та має вирішуватись в судовому порядку.

В підсумку відомство надало «Біо мед склу» рекомендації щодо необхідності розробити і затвердити стандартні процедури комерційної політики та забезпечити можливість ознайомлення з ними споживачів.