Законопроєкт про прозорість реалізації майна отримав негативний висновок НАЗК
27.11.2020   //  

НАЗК виявило корупціогенні фактори у законопроєкті «Про внесення змін до законодавчих актів України (щодо забезпечення прозорості реалізації майна)» № 2555, повідомила «Ліга антитрасту».

За задумом авторів з фракції «Слуга народу», законопроєкт має вирішити низку проблемних питань у сфері реалізації майна та майнових прав. Це і земельна сфера, і майно боржників, банків що ліквідуються, об’єкти приватизації та майно, що реалізується в рамках виконавчого провадження.

На думку авторів проєкту, необхідно захистити інформацію в електронній торговій системі, що використовується для реалізації майна, закріпити на рівні закону розміри платежів, що стягуються з учасників та граничні розміри винагороди оператора електронного торгової системи, встановити відповідальність за порушення порядку підготовки і проведення електронних торгів.

Водночас Національне агентство з питань запобігання корупції виявило в ньому корупціогенні фактори, про які зазначило у висновку антикорупційної експертизи, а саме:

Організатор аукціону з продажу державної та комунальної землі наділяється дискреційними повноваженнями щодо вибору механізму продажу земельних ділянок.

Проєктом передбачається, що продаж земельних ділянок здійснюється і на аукціонах, і на електронних аукціонах. Однак яким чином буде обиратись той чи інший вид аукціону не відомо, що створює умови для поширення корупційних практик.

Не врегульовано механізм створення електронної торгової системи та не визначено особу, якій належатимуть майнові права інтелектуальної власності на програмне забезпечення системи продажу державної та комунальної землі та майна боржників.

Відсутні чіткі критерії та механізм відбору оператора електронної системи/оператора електронного майданчика для продажу державної чи комунальної землі, продажу майна боржників та реалізації майна, на яке звернено стягнення.

Відсутній порядок визначення і повноваження оператора електронного майданчика, якого можна залучати для реалізації активів банку в електронній формі.

Не визначено наслідки контролю міжвідомчою комісією з питань реалізації активів, одержаних від корупційних та інших злочинів.

На комісію пропонується покласти повноваження контролю за організаторами і операторами електронних торгів шляхом розгляду скарг. Проте одночасно не визначено подальші дії комісії у разі виявлення порушень. Як зазначає НАЗК, це унеможливлює прийняття законопроєкту.