АМКУ простив «Євротерминалу» монопольний шлагбаум на в’їзді в Одеський порт за 1,5% знижку
27.11.2020   //  

12 листопада Антимонопольний комітет закрив розслідування проти «Євротерминалу» та дозволив йому стягувати за проїзд до державного порту по $16,7 з кожної вантажівки, повідомила «Ліга антитрасту».

У 2017-му Комітет покарав «Євротерминал» штрафом за зловживання монополією. Товариство стягувало з кожної вантажівки, що прямує до державного Одеського морського торгівельного порту, по $17 за відкриття шлагбауму та проїзд територією. Жодного альтернативного в’їзду в порт вантажівок через розставлені дорожні знаки – немає.

Тоді в цю суму «Євротерминал» включив користування душем, туалетом, підкачку колес, копіювання документів тощо. Та перевізники, маючи необхідність проїхати до державного порту, повинні були сплатити кошти за все це, навіть без наміру цим користуватись.

Комітет крім накладення штрафу зобов’язав товариство забезпечити можливість проїзду вантажівок до державного порту без оплати всіх цих послуг, якими вони не користуються та які їм не потрібні.

«Євротерминал» програв всі суди, в тому числі Верховний суд, та сплатив штраф. Однак зобов’язання так і не виконав, продовжуючи збирати з перевізників «шлагбаумну дань». В липні 2019 Комітет на засіданні констатував, що зобов’язальну частину рішення «Євротерминал» так і не виконав, у зв’язку з чим відкрив нову справу проти товариства за невиконання рішення.

В цей же період під час передвиборчого турне президента Україною В. Зеленський звернувся до мера Одеси Генадія Труханова, якого ЗМІ називають фактичним бенефіціаром «Євротерминалу» щодо забезпечення безкоштовного проїзду перевізників до державного порту. Активно цією проблематикою займались і в Офісі президента.

В підсумку Антимонопольний комітет, президент та його Офіс домоглись вигідного для «Євротерминалу», але збиткового для перевізників результату. «Євротерминал» виключив з $17 всі додаткові послуги та залишив фактично лише відкриття шлагбауму та проїзд до державного порту. І за все це тепер він стягує з перевізників $16,7, тобто всього на півтора проценти менше.

АМКУ цього виявилось достатньо та вже 12 листопада відомство закрило розслідування, бо на його думку всі свої зобов’язання «Євротерминал» виконав.

«Євротерминал» продовжував свою здирницьку політику на шкоду не тільки перевізникам, а й інвестиційній привабливості України. Адже міжнародні компанії, що працюють в порту, досі не розуміють, як таке можливо, що за в’їзд до державного порту треба платити гроші приватній компанії. Проте товариство розуміло, що з правової точки зору ризикує, може отримати новий штраф АМКУ за новий період здирництва, а перевізники можуть піти до суду та стягнути з них сплачені кошти. Вже сьогодні, завдяки зусиллям президента та його Антимонопольного комітету, «Євротерминал» може спати спокійно: схема легалізована. Розуміємо, що подібні випадки вбивають віру в можливість домогтись справедливості в цій країні, але закликаємо не здаватись. Рішення про закриття розслідування перевізники можуть оскаржити до суду», – відмітили у «Лізі антитрасту».

«Ліга антитрасту» готова надати зі свого боку таким компаніям максимальну допомогу безкоштовно. Для цього напишіть на електронну адресу league@antitrust.com.ua або зателефонуйте 067 468 60 40.