В АМКУ подали заяви з ознаками змови між лідерами картелю та новачком, який за рік натендерив в Укравтодорі мільярд
26.11.2020   //  

«Ліга антитрасту» подала ще дві заяви до Антимонопольного комітету про змови фаворитів «Укравтодору».

Два з числа найбільших фаворитів  Укравтодору «Автомагістраль-Південь» та «Онур конструкціон інтернешнл» (текст заяви) за останні роки спільно взяли участь у більше ніж півтисячі процедур. Зазвичай компанії або не конкурували між собою на аукціонах взагалі або знижували ціну на дуже незначний відсоток (від 0% до 3,1%).

Виявилось, що ці компанії поза тендерами підтримують між собою сталі господарські стосунки. Вони залучають одна одну на субпідряди, і всього з 2017 по 2020 роки сума платежів між ними складала понад 609 млн грн.

Наприклад, ці фірми фактично не змагались на тендерах по ремонту дороги Н-30 Василівка-Бердянськ, відтак тендери відбулись з мінімальною економією для держави та з максимальним прибутком для учасників. І після цього «Онур» сплатив «Автомагістралі-Південь» 257 млн. грн. за виконання субпідрядних робіт по ремонту цієї дороги.

Друга заява «Ліги антитрасту» (текст заяви) стосується ознак змови між ще одним фаворитом Укравтодору «Ростдорстроєм» та «Європейською дорожньо-будівельна компанією», яка лише рік тому почала вигравати суттєві підряди в системі Укравтодору і зараз вже має підряди на понад 800 млн грн.

«ЄДБК» не заважала «Ростдорстрою» виграти тендер по ремонту однієї ділянки дороги Н-14 вартістю 1,04 млрд грн. У свою чергу «Ростдорстрой» не заважав «європейцям» виграти тендери на дві інші ділянки цієї траси з мінімальною знижкою по ціні. При цьому фірми підтримують сталі господарські стосунки – за 2019-2020 роки компанії уклали між собою договори субпідряду на суму більше 155 млн грн.

 

За порушення компаніям загрожує штраф у розмірі до 10% річного обороту та заборона протягом трьох років з моменту прийняття рішення приймати участь в тендерах. Також держава зможе стягнути у подвійному розмірі кошти, що переплатила за ремонт та будівництво доріг.

«Сподіваємось на оперативний розгляд заяви Антимонопольним комітетом, оскільки мова може йти про привласнення бюджетних коштів, та питання, за нашим переконанням, стоятиме не тільки в площині антимонопольного, а й кримінального законодавства», – відмітили у «Лізі антитрасту».

«Ліга Антитрасту» вважає зазначені факти у сукупності із раніше поданими заявами більш ніж достатніми для того, щоб АМКУ розпочав розслідування діяльності дорожнього картелю та притягнув його членів до відповідальності.Нагадаємо, раніше «Ліга антитрасту» заявила в АМКУ і Комітет почав дослідження по ознакам змови між такими дорожніми фірмами: