Апеляція підтримала заборону вимагати у адвоката інформацію про тендерну змову
26.11.2020   //  

У вересні «Ліга антитрасту» писала, про адвоката, який вирішив не надавати АМКУ запитувану інформацію та документи, та звернувся до суду з позовом про визнання вимоги протиправною.

Тоді господарський суд Харківської області прийшов до висновку, що:

  • надання позивачем правової допомоги клієнту у вигляді підготовки та подання документації для участі клієнта в публічних закупівлях цілком вписується у поняття правового супроводу діяльності клієнта, адже процедура публічних закупівель в Україні детально регламентована профільним законодавством й вимагає ретельного правового супроводу для її додержання;
  • Закон України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» не містить виключень для органів Антимонопольного комітету та його територіальних відділень в частині збереження адвокатом адвокатської таємниці як гарантії адвокатської діяльності;
  • звернувшись до позивача із вимогою № 70-02/3-2455 від 04.05.2020 року антимонопольники допустили порушення гарантій адвокатської діяльності позивача.

В результаті 19 серпня 2020 року суд прийняв рішення, яким визнав протиправною та скасувати вимогу Харківського обласного ТВ АМКУ.

Тервідділення оскаржило рішення до Східного апеляційного господарського суду та програло. Суд вирішив, що запитувана АМКУ у адвоката інформація повною мірою відноситься до адвокатської таємниці, а Закон «Про Антимонопольний комітет України» не містить прямої вказівки щодо надання інформації, що становить адвокатську таємницю.

Отже Східний апеляційний господарський суд дав добро на застосування лайфхаку, за допомогою якого змовники можуть тепер безкінечно тягнути час розслідування змов, або взагалі уникнути покарання.

Рішення: https://reyestr.court.gov.ua/Review/92383117