Якщо в обгрунтуванні немає посилання на документи – немає і «переговорки»
24.11.2020   //  

«Ліга антитрасту» знайшла приклад того, як замовника змушують розривати «переговорні» угоди через небажання конкретизувати підстави для неконкурентних закупівель.

Рік тому Управління справами Олександрійської міської ради віддало власному комунальному підприємству «Теплокомуненерго» підряд вартістю 1,28 млн грн на централізоване опалення приміщень. Закупівлю провели по переговорній процедурі через відсутність конкуренції, в тому числі з технічних причин.

Державна аудиторська служба під час проведення моніторингу виявила порушення: замовник в обґрунтуванні не послався на документи (експертні, нормативні, технічні та інше), що підтверджують наявність умов для проведення «переговорки».

Замовник в поясненнях аудиторам вказав, що КП «Теплокомуненерго» включене до зведеного переліку суб’єктів природних монополій, розміщеному на сайті АМКУ, а відповідно до статті 17 Закону замовник не вимагає документального підтвердження інформації, що міститься у відкритих єдиних державних реєстрах, доступ до яких є вільним.

Але ДАСУ все одно зобов’язала замовника розірвати договір, бо між статтею 17 та обґрунтуванням переговорної процедури такий самий зв’язок, як між «Лігою антитрасту» та Scorpions.

Але замовник не зрозумів та вирішив витратити ще трішки бюджетних грошей на суд. Там звичайно йому відмовили, зазначивши, що навіть простого посилання в обґрунтуванні на зведений перелік було б достатнім.