Учасникам закупівель дають право звертатись до ДАСУ, якщо замовник систематично порушує їх права
23.11.2020   //  

Депутат Денис Маслов («Слуга народу») подав до Верховної Ради законопроєкти про внесення змін до Закону «Про публічні закупівлі» та деяких інших законодавчих актів України щодо посилення контролю та відповідальності за порушення законодавства у сфері публічних закупівель, забезпечення належного захисту прав учасників публічних закупівель. Про це повідомила «Ліга антитрасту».

Законопроєкт №4394 покликаний стимулювати замовників не порушувати норми законодавства, встановлює трохи жорсткішу відповідальність за неодноразові порушення та надає ДАСУ більше повноважень для дієвого регулювання в галузі публічних закупівель.

Основні положення проєкту:

  • визначення терміну «очікувана вартість предмета закупівлі» та обов’язок замовника обґрунтовувати обрану ним вартість;
  • можливість ДАСУ розпочати моніторинг процедури закупівлі за інформацією, отриманою від учасника, якщо його права повторно порушуються замовником в рамках однієї закупівлі;
  • можливість ДАСУ проводити моніторинг з урахуванням обставин, щодо яких наявне рішення тендерної Колегії АМКУ, без перегляду такого рішення;
  • можливість притягати до відповідальності за порушення, які були встановлені у рішеннях тендерної Колегії АМКУ.

У законопроекті №4387 пропонуються зміни до КУпАП.

До підготовки законопроєктів також були долучені експерти «Ліги Антитрасту», які позитивно оцінюють таку законодавчу ініціативу.

«Запропоновані законопроєкти дозволять Державній аудиторській службі ефективно здійснювати контроль за дотриманням замовниками законодавства та дадуть можливість оперативно притягати до відповідальності порушників, що, в свою чергу, стане неабияким стимулом для здорової конкуренції на торгах», – відмітили у «Лізі антитрасту».