Дистанційній участі у засіданнях тендерної Колегії – бути! Але рано радіти…
23.11.2020   //  

Не пройшло і 9 місяців карантину, як АМКУ оприлюднив на своєму сайті проєкт Розпорядження «Про затвердження Порядку участі суб’єкта оскарження та замовника у розгляді скарги шляхом застосування телекомунікаційних систем в інтерактивному режимі реального часу».

«Ліга антитрасту» вказала на «підводні камені» в проєкті розпорядження.

Жорсткі часові рамки подачі клопотання про он-лайн участь. За проєктом скаржник може його подати лише разом із скаргою, а замовник – протягом одного дня із дня внесення скарги до реєстру.

З одного боку застосування відеоконференцзв’язку потребує деякої підготовки, а система не сповіщає працівників органу оскарження про завантаження сторонами додаткових документів. Тому перевіряти кожен день вручну всі процедури однозначно не раціонально.

Однак, має бути баланс між інтересами АМКУ та сторін, і строк, наприклад, в 2 робочих дні для подання як скаржником, так і замовником такого клопотання, міг би бути компромісом. Це дозволило б і АМКУ під час прийняття скарги до розгляду вже планувати, яке запрошення направляти сторонам. І скаржнику із замовником вчасно скористатись можливостями дистанційного розгляду.

В противному випадку, можна очікувати, що подібним інструментом користуватись будуть нечасто. Якщо звичайно, АМКУ не ставив собі на меті саме це.

І до речі, а завантаження клопотання через 15 хв чи через 1 годину після скарги буде підпадати під визначення «разом»? А якщо через три….

Для участі в засіданні через відеоконферензв’язок сторона має приїхати у обране нею приміщення територіального відділення АМКУ, яких в Україні шість, та одно з них в будівлі самого АМКУ. Отже п’ять.

Досить сумнівний позитив. Все одно учасникам, які не проживають у одному з п’яти міст, де є тервідділення, доведеться мандрувати Україною. Це далеко не завжди буде зручно, і найближчий рік, враховуючи епідеміологічну ситуацію, – небезпечно. Вже не кажучи про те, що за умови повторного локдауну сторонам знов доведеться мовчки спостерігати за засіданням колегії в YouTube.

Також проєктом не визначено, чи можна змінити тервідділення у випадку перенесення розгляду скарги та перебування в цей день сторони в іншій частині країни.

Чекати годинами засідання все одно доведеться, але не в будівлі центрального апарату АМКУ, а в тервідділенні. Де може бути не так зручно, та працівники якого можуть завершувати робочий день раніше за Тендерну колегію.

Пункт 6 розділу ІІ проєкту передбачає, що неприбуття особи до тервідділення у визначені в рішенні колегії день та час, не перешкоджає розгляду скарги. Засідання Колегії продовжують тривати «до перших півнів». Отже учасники, як і раніше, але разом з працівниками тервідділень, будуть проводити вечори, а може і ночі, в очікуванні на початок засідання.

Крім цього, це збільшить витрати з державного бюджету, адже доведеться оплачувати «наднормові» працівникам тервідділень в різних куточках України, що будуть «сторожити» сторін темними вечорами. Та задіяти в процесі ще кілька людей з різних ТВ АМКУ, що будуть займатись організацією процесу участі кожного дня, коли є бажаючі.

Звичайно такий порядок кращий за його відсутність. Однак, на жаль, він не забезпечує у повному обсязі право сторін на дистанційну участь у засіданнях Колегії, яке це передбачене Законом «Про публічні закупівлі». На нашу думку, користуватися таким режимом участі в підсумку будуть до 10% учасників. Хоча нам дуже хотілось би помилятися.

Свої зауваження «Ліга антитрасту» вже направила до АМКУ.

Якщо вам є що додати, крім наших зауважень, пишіть у коментарях під цим постом, або нам на електронну адресу league@antitrust.com.ua