Укравтодор відхилив «Ростдорстрой» з тендеру на 410 мільйонів на «недружній» до «труханівців» Сумщині
21.11.2020   //  

10 листопада ТОВ «Ростдорстрой» подало скаргу на рішення Служби автомобільних доріг у Сумській області про відхилення тендерної пропозиції компанії на тендері з поточного середнього ремонту дороги Т-19-14 Хмелів-Чернеча Слобода – Буринь очікуваною вартістю 410,04 млн гривень. Про це стало відомо із тексту скарги, опублікованої на сайті «Прозорро».

На тендер подалися три компанії – окрім Скаржника, свої ТП подали столичне ТОВ «Роад Констракшн» та ПП «Автомагістраль» Миколи Скоростецького. В результаті розгляду Сумська САД відхилила пропозиції «Ростдорстрой» та «Роад Констракшн».

Згідно з протоколом розгляду, «Ростдорстрой» не підтвердив наявність досвіду виконання аналогічного договору, вказавши обсяги основних робіт – а саме влаштування основ із щебенево-піщаної суміші та асфальтобетону – менші, ніж ті, що були прописані в ТД Замовника.

За словами експертки платформи «Ліга антитрасту» Ганни Сулими, Замовник через зазначені вище невідповідності Учасника відхиляти не мав права – згідно із пунктом 9 статті 26 Закону «Про публічні Закупівлі», Сумська САД мала повідомити компанії про її недоліки та надати їй 24 години на їхнє усунення, проте не зробила цього і неправомірно відхилила Учасника одразу.

«Роад Констракшн» Замовник відхилив тому, що на підтвердження виконання аналогічного договору компанія надала договори, виконавцем яких є не саме підприємство, а ТОВ «БК Євродор», якого «Роад Констракшн» планувало залучати як субпідрядника. Натомість можливості надання учасниками аналогічних договорів, виконавцем яких є інші компанії, у ТД не передбачено.

У випадку остаточного відхилення обидвох пропозицій, тендер має бути скасованим через відсутність хоча б двох пропозицій на торгах.

ТОВ «Ростдорстрой» та ПП «Автомагістраль» цього року жодного разу не виграли у тендері на поточний чи капітальний ремонти у цього Замовника.

66% підрядів Служби автомобільних доріг у Сумській області з поточного середнього і капітального ремонтів за 2020 рік отримала лідер Національної асоціації дорожників України – ТОВ «Автомагістраль-Південь» – 2,51 з 3,8 млрд гривень. Решту забрали азербайджанська AzVirt MMC, Консорціум «Мікстрансбуд», ПП «Будгарант-7» та «Роад Констракшн».

ТОВ «Ростдорстрой» входить у групу бізнесмена Олександра Жукова та мера Одеси Геннадія Труханова. Його бенефіціарами через фірму «Оттема» (Угорщина) значаться Євген Коновалов і Юрій Шумахер – депутат Одеської міськради від партії «Довіряй ділам» Труханова.