Укравтодор спробував відмінити тендер, який «оппозиціонер» виграв у картеліста зі знижкою 30%
20.11.2020   //  

16 листопада Служба автомобільних доріг у Житомирській області уклала договір з ПП «Автомагістраль»  на капремонт автодороги загального користування державного значення М-21 Виступовичі – Житомир – Могилів-Подільський (через м. Вінницю) на ділянці км 41+483 – км 46+483. Вартість контракту склала 149,05 млн гривень. Підрядник має завершити роботи з ремонту цієї ділянки автодороги до кінця наступного року. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Окрім ПП «Автомагістраль» у тендері брали участь два представника Національної асоціації дорожників України (НАДУ) – ТОВ «СУНП «Автострада» та ТОВ «Автомагістраль-Південь». Замовник, розглядаючи тендерні пропозиції претендентів, спочатку відхилив від участі в торгах ТОВ «СУНП «Автострада». В його пропозиції не знайшлось дозволу на викиди асфальтобетонним заводом забруднюючих речовин. Також претендент не підтвердив досвід виконання аналогічних робіт «в обсязі не менше 100% від об’ємів основних робіт у натуральних величинах», що вимагалось умовами тендеру. Крім того, не надав довідку про наявність відповідного досвіду у працівників ТОВ «Дорстрой Монтаж Київ», яке надає «Автостраді» послуги  «механізмом разом з механізаторами».

«Автострада» поскаржилась на недопуск  до адмінколегії АМКУ, одночасно оскаржуючи участь у торгах ТОВ «Автомагістраль-Південь». Головним закидом до замовника було ненадання можливості скаржнику виправити згадані невідповідності в документах. «Автострада» оскаржила участь у торгах конкурента зазначивши, що «Автомагістраль-Південь» на вимогу замовника відкоригувати довідку про кваліфікацію та досвід працівників не зробила цього протягом 24 годин з моменту появи відповідного повідомлення. Тому, на думку скаржника, САД у Житомирській області була зобов’язана відхилити його тендерну пропозицію.  В скарзі  «Автострада» також зазначила, що у конкурента відсутній дозвіл на експлуатацію вантажопідйомних кранів.

Адмінколегія АМКУ з доводами скаржника погодилась і зобов’язала САД у Житомірській області скасувати рішення про відхилення пропозиції «Автостради» та про допущення до аукціону «Автомагістралі-південь». Після цього «Автомагістраль-Південь» подала скаргу, завантаживши в електронну систему пустий файл в pdf, в той же день АМКУ вирішила залишити її без розгляду.

Таким чином на торгах залишились тільки «Автострада» та ПП «Автомагістраль». В процесі аукціону 25 вересня  ПП «Автомагістраль» скинуло від очікуваної вартості у 212,93 млн гривень одразу 30%, запропонувавши  149,05 млн гривень. В той час як «Автострада» опустилась всього на 8% до 174,29 млн гривень.

Перемога стороннього гравця не з лав НАДУ дозволила б замовнику непогано зекономити на підряді. Проте укравтодорівців  результати торгів не задовольнили: 28 вересня  САД у Житомирській області скасувала торги через «неможливість усунення порушень», нібито через виявлені в тендерній документації помилки.

8 жовтня ПП «Автомагістраль» звернулось до адмінколегії АМКУ зі скаргою на рішення про скасування торгів. 22 жовтня  АМКУ зобов’язав САД у Житомирській області скасувати своє рішення про відміну закупівлі, зазначивши, що «замовник не довів, та документально не підтвердив» наявність підстав для відміни.

16 листопада САД у Житомирській області та ПП «Автомагістраль» за результатами торгів  уклали відповідний договір. Згідно з протоколу узгодження цін на матеріальні ресурси ( з ПДВ), вартість будматеріалів ПП «Автомагістраль» в цілому відповідає рівню цін зазначених в моніторингу ДерждорНДІ по Житомирській області за жовтень. А за деякими позиціями (емульсія бітумна, емульсія бітумна модифікована, ЩМА -20) ціни на 22-26% нижчі від цін в моніторингу.

Будматеріал Ціна з протоколу ПП  «Автомагістраль», грн Ціна з моніторингу ДерждорНДІ, грн
Асфальтобетон крупнозернистий тип А, марка 1, т 1945 1963
Асфальтобетон дрібнозернистий тип А, марка 1, т 2122 2275
ЩМА-20, т 2574 3448
Щебінь 20-40, м3 202 251
Щебінь 40-70, м3

 

216 258
Щебенево-піщана суміш С-5, м3 606 606
Щебенево-піщана суміш С-7, м3 639 639
Емульсія бітумна, т 11 771 15 500
Емульсія бітумна модифікована 12 159 15 600

Засновником і директором ПП «Автомагістраль» є Микола Скоростецький, який у 2005-2007 роках очолював Службу автомобільних доріг у Київській області. З початку року ПП «Автомагістраль» виграла тендерів з дорожніх робіт на 2,36 млрд гривень.

Ольга Прокопишина, “Наші гроші”