Шмигаль дав Укравтодору держгарантії на 5 млрд – чверть освоїть на Дніпропетровщині лідер картелю
20.11.2020   //  

Уряд затвердив умови надання державних гарантій для отримання Укравтодором кредиту 5 млрд грн на 15 років. У переліку об’єктів, на які дозволено запозичення, 3,23 млрд грн передбачено на дороги, які ремонтують  компанії з Національної асоціації дорожників України.

 

25% від усієї суми запозичень – 1,32 млрд гривень – Уряд розподілив на Дніпропетровську область по виключно по тим підрядам, які виконує головний фавоврит Укравтодору ТОВ «Автомагістраль-Південь».

250 мільйонів гривень із цієї суми піде на будівництво різних ділянок дороги Н-31 Дніпро-Царичанка-Кобеляки-Решетилівка:

 

 

Ще 1,07 млрд грн Кабмін розподілив на поточний середній ремонт трас Н-11 Дніпро-Миколаїв, М-04 Знам’янка-Луганськ-Ізварине та Н-23 Кропивницький-Кривий Ріг-Запоріжжя.

На другому та третьому місцях за сумами виділених грошей під державні гарантії опинилися Полтавська (690 млн гривень) та Луганська (650 млн гривень) області.

На Полтавщині всі гроші, які виділені на будівництво та реконструкцію, підуть на ту ж дорогу, що й на Дніпропетровщині – Н-31. Усі  тендери на будівництво та реконструкцію цих ділянок у Полтавській області виграли ТОВ «Шляхове будівництво «Альтком» та турецька «Onur taahhut».

 

650 млн гривень у Луганській області «поділили» ТОВ «Автомагістраль-Південь»,

ТОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл» та ТОВ «Ростдорстрой» – мова йде про поточний середній ремонт доріг Р-66 КПП «Демино- Олександрівка» -Сватове- Лисичанськ- Луганськ, Н-21 Старобільськ-Луганськ-Хрустальний-Макіївка-Донецьк та Н-26 Чугуїв-Мілове.

Таким чином, 2,66 із 5 млрд гривень запозичень під державні гарантії освоїть трійка лідерів Національної асоціації дорожників України. Ще 0,57 млрд гривень компанії з НАДУ(окрім вказаних вище, це і ТОВ «СУНП «Автострада») отримають у інших областях – У Волинській, Запорізькій, Хмельницькій та Одеській. У підсумку Кабмін виділив компаніям 3,23 млрд гривень.

Нагадаємо, у квітні Укравтодор та Укрексімбанк  уклали договір на фінансування дорожнього будівництва на 19,3 млрд гривень під державні гарантії.

Компаніями-засновниками Національної асоціації дорожників України, керівником якої до травня 2020 був Тарас Сиротинський – радник Прем’єр-Міністра Дениса Шмигаля, є «Автомагістраль-Південь» Олександра Бойка, «СУНП «Автострада» Максима Шкіля, «Шляхове будівництво «Альтком» Олександра Тісленка, «Техно-буд-Центр» Юрія Ханіна та Андрія Яреми, «Ростдорстрой» з оточення Геннадія Труханова, турецька «Онур Конструкціон Інтернешнл», а також ТОВ «Дрог-Буд Україна», ТОВ «Транс Лайн Груп» та ТОВ «Автодор».