Лідери картелю розіграли 600 млн гривень на трасі Мар’янське–Берислав з 2% знижкою
20.11.2020   //  

17 листопада Служба автомобільних доріг у Херсонській області уклала договір з ТОВ «Ростдорстрой» на поточний середній ремонт автодороги загального користування державного значення Т-04-03 Мар’янське – Берислав – /Р-47/ (окремими ділянками). Вартість контракту склала 636,12 млн гривень. Підрядник має завершити ремонт до кінця наступного року. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Окрім ТОВ «Ростдорстрой» для участі в аукціоні надали тендерні пропозиції ТОВ «Автомагістраль-Південь» та ТОВ «Граніт-001». Останню фірму з групи Араіка Амірханяна до торгів не пустили через непідтверджену фінансову спроможність. Фінрезультати компанії за 2019 рік, зокрема дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), виявився меншим ніж 50%  від суми очікуваної вартості закупівлі, що не відповідало кваліфікаційному критерію цього тендеру.

16 вересня на вимоги тендерної документації подало скаргу до адмінколегії Антимонопольного комітету України ТОВ «СУНП «Автострада». Компанія оскаржувала вимогу мати власний або залучений асфальтобетонний завод у кількості не менше двох чи договір з надання послуг з виготовлення асфальтобетону та/або ЩМАС для цього дорожнього контракту з не менш ніж двома асфальтобетонними заводами. ТОВ «СУНП «Автострада» в скарзі зазначила наступні обсяги будматеріалів, необхідні в процесі ремонту дороги:

Тип асфальтобетону Кількість, т
Крупнозернистий асфальтобетон, тип А, марка 1 113 250
Щебенево-мастикова асфальтобетонна суміш ЩМАС-20 58 115
Дрібнозернистий асфальтобетон тип А, марка 1 6 190

 

Фірма повідомила, що потужність асфальтобетонного заводу «Автостради» становить 160 т/годину.

«Враховуючи те, що строк надання послуг становитиме щонайменше 10 місяців, доцільність залучення не менше двох АБЗ відсутня», – зазначається в скарзі.

Крім того, «Автострада» оскаржувала зміни в тендерній документації, якими замовник звузив перелік «поняття» аналогічних договорів до «будівництва» та «поточного середнього ремонту», попередньо прибравши з нього зазначені також спочатку «реконструкцію» та «капітальний ремонт».

18 вересня САД у Херсонській області провело засідання тендерного комітету, під час якого внесла зміни у тендерну документацію за вимогами ТОВ «СУНП «Автострада». 24 вересня САД направила АМКУ пояснення по скарзі, в якому зазначила, що внесла зміни «в частині оскаржуваних вимог», просила припинити розгляд скарги. 25 вересня адмінколегія АМКУ розгляд припинила.

Однак після фактичного задоволення вимог «Автостради» компанія не подала заявку на участь в торгах. Аукціон пройшов за мінімальної конкуренції між ТОВ «Ростдорстрой» і ТОВ «Автомагістраль-Південь». З очікуваної вартості у 649,22 млн гривень ціна контракту в процесі торгів зменшилась всього на 2%.

В  тендерній документації «Ростдорстроя» зазначені два субпідрядника – ПрАТ «Хмельницьке ШБУ №56», належить Галині Ставчанській з Чернівців ( фірму пов’язують з нардепом Сергієм Лабазюком, який підтверджував свою причетність до компанії)  та одеське ТОВ «М-Буд Груп» Івана Звенігородського.

Згідно локального кошторису ТОВ «Ростдорстрой» на будівельні роботи (з ПДВ), ціни підрядника загалом відповідають зазначеним цінам в моніторингу ДерждорНДІ за жовтень по Херсонській області. Вартість емульсії бітумної модифікованої у підрядника навіть нижче на 10% за визначені ДерждорНДІ.

Будматеріал Ціна у кошторисі ТОВ «Ростдорстрой», грн Ціна з моніторингу ДерждорНДІ, грн
Асфальтобетон крупнозернистий тип А, марка 1, т 2026 2255
Асфальтобетон дрібнозернистий тип А, марка 1, т 2344 2300
ЩМА-20, т 2737 2700
Щебінь 20-40, м3 612 627
Щебенево-піщана суміш С-7, м3 764 750
Емульсія бітумна, т 13242-15402 15486
Емульсія бітумна модифікована 16075 17865

З початку року ТОВ «Ростдорстрой» виграв тендерів на 11,03 млрд гривень. ТОВ «Ростдорстрой» входить у групу бізнесмена Олександра Жукова та мера Одеси Геннадія Труханова. Його бенефіціарами через фірму «Оттема» (Угорщина) значаться Євген Коновалов і Юрій Шумахер – депутат Одеської міськради від партії «Довіряй ділам» Труханова.